Semptomatik proximal splenik arter anevrizması: Olgu sunumu - Rahman, Ali; Çekirdekçi, Ahmet; Burma, Oktay; Ayan, Erhan; Cihangiroğlu, Mutlu (My University, 2000)
Splenik arter anevrizmaları (SAA) genelde asemptomatik seyir izleyen fakat rüptür ve fatal kanama riskine sahip nadir görülen lezyonlardır. Abdominal görüntüleme yöntemleri günümüzde asemptomatik olguların daha çok tanınmasını sağlamıştır. Bu lezyonların atipik semptomlarla veya rüptürle gelmesi sürpriz olmamakta, yaşla birlikte semptomatik olgu sayısı ve rüptür olasılığı artmaktadır. Günümüzde tedavi yaklaşımları; açık cerrahi, transkateter embolizasyon veya laparoskopik ligasyon şeklindedir. Bu yazıda bir yıldan beri efor ve beslenme sonrası prekordial ağrı yakınması olup, bu nedenle iskemik kalp hastalığı yönünden incelenen ancak daha sonra SAA saptanarak açık cerrahi girişim uygulanan hasta sunulmaktadır. Ayrıca SAA; semptomları, tanı ve tedavi seçenekleri açısından literatür eşliğinde gözden geçirilmektedir.
Keywords: Olgu sunumu; Ultrasonografi; doppler; Tedavi sonucu; Laparotomi; Anevrizma; Splenik arter