Conducting An Examination And Practical Application Of The Sha-3 Summary Function With Random Numbers Generated Using The Middle-Square Method - Yaşar, Seda Nur; Dikici, Fatma Ceren; Tanyıldızı, Erkan; Karaköse, Ebru (Fırat University, 2021)
Bu makalede Hash (Özet) Fonksiyonuna yer verilmiştir. Popüler kriptografik hash algoritmalarından olan SHA-3 Algoritması ile ilgili detaylı bir literatür araştırması yapılmıştır. Makalenin pratik uygulama kısmında ise Middle-Square (orta-kare) metodu ile rastgele sayı üretme işlemi yapılmıştır. C dili kullanılarak yazılan rastgele sayı üreteci komutlarıyla istenilen basamakta rassal sayılar elde edilmiştir. Elde edilen rassal sayılar, Python diliyle rastgele sayı üretecinden alınan giriş değerleri olup SHA-3 uygulaması gerçekleştirilmiştir. Makalenin son kısmında ise SHA3-256 hash fonksiyonu ile elde edilen beş farklı çıktı Ki-Kare Testi ile analiz edilip güvenilirliği hesaplanmıştır. Bu makalenin amacı hash (özet) fonksiyonlarını anlaşılır bir şekilde ortaya koyarak popüler kriptografik hash algoritmalarından olan SHA-3 Algoritmasının güvenilirliğini kanıtlamaktır.
Fen ve Mühendislik Çalışmalarındaki Rastgelelik Gereksinimleri için Orta Kare ve SHA3 Algoritmasını Temel Alan Bir Üreteç Tasarımı