İLDEKİ KURUMLAR ARASI ÇALIŞMA PERFORMANSININ ARTTIRILMASINDA VERİ MADENCİLİĞİ TEKNİKLERİNİN KULLANILMASI - YILDIRIM, MUHAMMED (Fırat Üniveristesi, 2016)
Günümüzde gelişen teknolojiyle birlikte veritabanlarında tutulan verilerin boyutu artmaktadır. Bu artış veriler üzerinde yapılan işlemleri zorlaştırmaktadır. Bu nedenle büyük veri yığınlarını kullanarak önceden bilinmeyen ilişkilerin çıkarılması önemli bir yer tutmaktadır. Veri madenciliği bu veri yığınları içerisinden önemli verilerin işlenip anlamlı bir hale getirilmesi için geliştirilmiş bir süreçtir. Veri madenciliği sürecinde geliştirilen birden fazla yöntem ve algoritma mevcuttur. Bu çalışmada uygun tekniğin ve algoritmanın bulunabilmesi için veri madenciliği teknikleri ve algoritmaları incelenmiştir. Daha sonra tezde geliştirilmek istenen kurumların veya çalışanların performanslarının artırılması için uygun yöntem ve algoritma seçilmiştir. Bu tezde kurumların veya çalışanların performansını artırmak için veri madenciliği algoritmalarından biri olan apriori algoritması kullanılmıştır. Apriori algoritması kullanılarak Visual Studio'da (C# dilinde) uygulama yazılmıştır. Uygulamada elde edilen çıkarımlarla birlikte kurumların veya çalışanların performansının nasıl artırılacağı tespit edilmeye çalışılmıştır.

In today's world, the size of data in databases has been increasing according to the developing technology and so it is difficult to conduct processes on the data now. Therefore, it is very valuable to extract unknown relations using very big data masses. Data mining is a process that is designed for processing important data out of data masses to get meaningful data. There are many methods and algorithms to extract any valuable data from new data. In this paper, data mining techniques and algorithms are investigated to find out the appropriate technique and algorithm. Then the appropriate technique and algorithm are chosen to increase the performances of the institutions and the workers. As application, the apriori based data mining software is implemented in Visual Studio environment, c# program language. The aim of thesis is to discover how to increase the performance of the institutions and the workers thanks to the extracts from the application.
Harnessing data mining techniques to enhance the performance in i?nterinstitutional operations in a state
Keywords: Bilgisayar Mühendisliği Bilimleri-Bilgisayar ve Kontrol