2013 OKUL ÖNCESİ EĞİTİM PROGRAMINDAKİ KAZANIMLARIN UYGULAMADAKİ ETKİLİLİĞİNE İLİŞKİN ÖĞRETMEN GÖRÜŞLERİNİN İNCELENMESİ - Gömleksiz, Mehmet Nuri; Kay, Mehmet Akif (My University, 2019)
Bu araştırmanın genel amacı, 2013-2014 eğitim-öğretim yılındauygulamaya konulan 2013 okulöncesi eğitim programındakikazanımların uygulamadaki etkililiğine ilişkin öğretmen görüşlerinibelirlemektir. Araştırmanın çalışma grubu Batman il merkezindeki resmianaokullarında görev yapan 78 okul öncesi öğretmeninden oluşmaktadır.Araştırmada nitel araştırma deseni kullanılmıştır. Araştırmanın verilerigörüşme formlarıyla toplanmıştır. Görüşmeler öğretmenlerle yüzyüzeyapılmıştır. Verilerin analizinde N-VIVO-8 programındanyararlanılmıştır. Araştırma ile etkinlikler boyutunda değişiklikler olduğuve yeni planın uygulamada daha fazla esneklikler sağladığı belirlenmiştir.Ayrıca plan hazırlama ve değerlendirme boyutlarının değiştiğigörülmüştür. Etkinlik planının çocuklara olumlu katkı sağladığıkazanımların ise çocukların yaşına uygun olduğu sonucuna varılmıştır.Etkinlik türlerinin kazanım edinmede yeterli olduğu, etkinlik türlerininçocuğa uygun olduğu ayrıca etkinliklerin birleştirilebilinmesininöğretmene kolaylık sağladığı saptanmıştır. Kazanım ve göstergelerinyeterli olmasının yanında açık, detaylı ve çocukların yaş seviyesine uygunolduğu belirlenmiştir. Programın güçlük çekilen yönlerinde isedeğerlendirmeye çok fazla yer verildiği, yaş seviyesinin düştüğü, sınıfdüzenin merkezlerin oluşumuna uygun olmadığı ve plan hazırlamasürecinin zor olduğu belirlenmiştir. Programın uygulanmasındakarşılaşılan sorunlara bakıldığında ise materyal eksikliği, öğretmenlerin bilgilendirilmemesi, plan hazırlama sürecinin çok zaman alması ve yaşgruplarının karışık olması ulaşılan diğer sonuçlardır. Öğretmenlerinprogram geliştirme sürecinde görüşlerinin alınması, uygulamadan önceiyi hizmet-içi eğitim almaları, uygun sınıf ortamlarının düzenlenmesi vedeğerlendirmenin tekrar gözden geçirilmesi karşılaşılan sorunlara çözümönerileri olarak sunulmaktadır.
Keywords: Eğitim; Eğitim Araştırmaları