ŞÎ'Â'YA GÖRE TIBB-I NEBEVİ RİVAYETLERİ VE EHL-İ SÜNNET RİVAYETLERİ İLE MUKAYESESİ (KİTÂBU TIBBI EHL-İ BEYTİ'N-NEBÎ ÖZELİNDE) - DUMANLI, AYŞE (Fırat Üniveristesi, 2012)
İslâm Mezheplerinin hadis algısı ve hadisi kabul şartlarında farklılıkların olduğu bilinmektedir. Özellikle mezheplerin hadis kaynaklarında yer alan rivayetlerin birbiriyle ortak olanlarının yanı sıra birbirinden tamamen farklı rivayetler de bulunmaktadır.Ehl-i Sünnet hadis kaynaklarında ?Kitâbu't- Tıbb veya et- Tıbbu'n- Nebevî? bölümleri yer almaktadır. Bunun haricinde müstakil Tıbbu'n- Nebevî'ler de telif edilmiştir. Ancak hadis kabul şartları ve rivayete verdiği değer bakımından Şî'â'nın Tıp konusuna nasıl baktığı ve Tıbbu'n- Nebevî'yi nasıl değerlendirdiği incelenmeye değerdir. Bu itibarla İmamların Tıbbı adıyla yazılmış eserler çerçevesinde Tıbb-ı Nebevî konusu Şî'â bakış açısıyla ele alınmıştır. Bu itibarla İmamların Tıbbı adıyla yazılmış eserler çerçevesinde Tıbb-ı Nebevî konusu içinde yer alan Rukye rivâyetleri (Şifa Hadisleri) İslam düşünce geleneğinin iki büyük ekolü olan Ehl-i Sünnet ve Şî'â hadis kaynakları arasında mukayeseli olarak ele alınıp değerlendirmesi yapılmıştır.Hz. Peygamber'in tıbbi tavsiyeleri içerisinde Rukye hadislerinin Şî'â'da nasıl değer bulduğu ve bu mezhep mensuplarının Rukye'ye yüklediği ilmi ve dini değer, bu konuda yazılmış eserlerde yer alan rivayetlerden hareketle açıklığa kavuşturulmuştur.Anahtar Kelimeler: Ehl-i Sünnet, Şî'â, Tıbb-ı Nebevi, Rukye
The comparison between Sunnis? narratives and Shia?s narratives of the medicine of the prophet (Hz. Mohammed (s.a.s.)) (Kitâbu Tıbbi Ehl-i Beyti?n-Nebî özelinde)
Keywords: Din