Ni/n-tipi yarıiletken kompleks Ag Schottky diyotların elektronik özelliklerinin belirlenmesi - Dağdelen, Fethi; Aydoğdu, Ayşe (My University, 2006)
Yarıiletken metal kompleksler, organik ve polimer yarıiletkenler farklı yasak enerji aralığına sahip olmaları, ucuz ve değişik özellikte elde edilmelerinden dolayı devre elamanı yapımında önemlidir. Bu çalışmamızda n-tipi yarıiletken özellik sergileyen Na2[Cd(C2O4)2]2,6H2O, Na4[Cd(C2O4)2Cl2], Na2[Co(C2O4)23H2O]1,5H2O ve Na2[Co(C2O4)21,7H2O]2,3H2O toz halindeki oksalad komplekslerinden, $1x10^9$ Pa basınç altında 0,6 mm kalınlığında 8 mm çapında diskler elde edildi. Her numuneden ayrı ayrı elde edilen disklerin bir yüzeyine $10^{-7}$ torr basınç altında metal buharlaştırma metodu ile iş fonksiyonu 5.15 eV olan Ni, diğer yüzeyine ise omik kontak yapmak için iş fonksiyonu 4.26 eV olan Ag kaplanarak Ni/n-tipi yarıiletken kompleks/Ag Schottky diyotları yapıldı. Elde edilen Ni/Na2[Cd(C2O4)2]2,6H2O/Ag, Ni/Na4[Cd(C2O4)2Cl2]/Ag, Ni/Na2[Co(C2O4)23H2O]1,5H2O /Ag ve Ni/Na2[Co(C2O4)21,7H2O]2,3H2O/Ag Schottky diyotları 300K de I-V ölçümleri yapılarak diyot parametreleri iki farklı metotla belirlendi. Diyot idealite çarpanları sırasıyla Kunze metodunda 2.62, 2.78, 2.51 ve 2.05 olarak ve engel yükseklikleri 0.99, 0.93, 0.97, 0.92 eV ve Cheung metodu ile idealite çarpanları 2.63, 2.05, 1.33, 2.14 engel yükseklikleri 0.98 eV, 0.91 eV, 0.88 eV ve 0.91 eV olarak bulundu.
Keywords: Kimya; Analitik; Kimya; Uygulamalı; Kimya; Organik; Kimya; Tıbbi; Kimya; İnorganik ve Nükleer