BEDEN EĞİTİMİ VE SPOR YÜKSEKOKULU ÖĞRENCİLERİNİN UMUTSUZLUK DÜZEYLERİNİN İNCELENMESİ - Ayaş, Esra Bayrak; Inan, Hande; Kartal, Mehmet; Gacar, Atalay; Yetiş, Ümit (My University, 2016)
Bu araştırmada, Beden Eğitimi ve Spor Yüksekokulunda öğrenim gören öğrencilerin umutsuzluk düzeylerinin çeşitli değişkenler açısından incelenmesi amaçlanmıştır. Bu araştırmanın evrenini, Adıyaman Üniversitesi, örneklemini ise 2016-2017 eğitim-öğretim döneminde Beden Eğitimi ve Spor Yüksekokulunda öğrenim gören öğrenciler oluşturmaktadır. Araştırmaya toplamda 147 kişi katılmıştır. Araştırmaya katılan öğrencilerin, umutsuzluk düzeylerini ve demografik bilgilerini belirlemek amacıyla iki bölümden oluşan anket uygulanmıştır. Anketin birinci bölümü, araştırmaya katılan Beden Eğitimi ve Spor Yüksekokulu öğrencilerinin demografik bilgilerine yönelik altı soru içermektedir. Anketin ikinci bölümünde ise Beck ve arkadaşları tarafından geliştirilen \"Beck Umutsuzluk Ölçeği (Beck Hopelessness Scale-BHS)\" yer almaktadır. Elde edilen veriler SPSS 15,0 istatistik programında analiz edilmiş ve verilerin istatistik geçerliliği için 0,05 anlamlılık düzeyi kabul edilmiştir. Sonuç olarak; beden eğitimi ve spor yüksekokulu öğrencilerinin umutsuzluk düzeylerinin yüksek düzeyde olduğu ve ölçeğin alt boyutlarından ise en yüksek puanı Motivasyon kaybı alt boyutunun aldığı belirlenmiştir. Ayrıca öğrencilerin yaş, cinsiyet, sınıf düzeyleri, ailelerinin gelir durumu ve ailenizin kaçıncı çocuğusunuz gibi değişkenler ile umutsuzluk düzeyleri arasında anlamlı farklılığa rastlanmıştır.
Keywords: Otelcilik; Konaklama; Spor ve Turizm; Sağlık Politikaları ve Hizmetleri; Spor Bilimleri; Psikoloji