OSMANLI DÖNEMİNDE AŞİRETLERİN RAKKA`YA İSKANI (1690-1840) - ÇELİKDEMİR, MURAT (Fırat Üniveristesi, 2001)
Bu çalışmada Osmanlı Döneminde Rakka'ya iskân edilen aşiretler incelenmiştir. Bu aşiretlerin siyasi, idari, demografik ve iktisadi yapılan hakkında bilgi verilmeye çalışılmıştır. Osmanlı Devleti tararından Türkmen Aşiretleri Rakka'ya 17. yüzyıl sonlarından itibaren iskân edilmeye başlanmış ve bu iskân faaliyetleri 18. yüzyıl sonlarına kadar devam etmiştir. Rakka'ya iskân edilen aşiretlerin her biri hakkında ayrı ayrı bilgiler verilmiştir. Ayrıca Osmanlı Devleti'nin iskândaki temel amacı ile iskân faaliyetlerini yürüten devlet görevlileri hakkında önemli bilgiler verilmiştir. Çalışma Giriş ve beş bölümden oluşmaktadır. Birinci Bölüm'de, Rakka'nın kısa tarihçesi verilmiştir. İkinci Bölüm'de, Osmanlı Devleti'nin Rakka iskânında takip ettiği temel siyaset değerlendirilmiştir. Üçüncü Bölüm'de, Rakka iskânından sorumlu devlet görevlileri hakkında bilgi verilmeye çalışılmıştır. Dördüncü Bölüm'de, Rakka'ya iskân edilen aşiretlerin her biri hakkında ayrı ayrı bilgiler verilmiştir.1 Beşinci Bölüm'de ise Rakka'ya iskân edilen aşiretlerin demografik ve iktisadi yapıları ile iskânın 20. yüzyıldaki yansımaları ele alınmıştır. Bu çalışma; tablo, liste, harita ve fotoğraflarla zenginleştirilmeye çalışılmıştır. ANAHTAR KELİıMELER: Ralcka, Aşiret, Cemaat, İskân.

This study was carried out on the tribes inhabited in Raqqa at the age of Ottoman Empire. The information about political, administrative, demographic and economic structure of these tribes was given. Turkish tribes were inhabited in Raqqa from end of the 17 * Century by Ottoman Empire and this inhabition working continued till end of the 1 8 th' Century. Information about each tribe inhabited in Raqqa was given. Moreover, important information about main aim of Ottoman Empire for inhabition and politicians in caharge of inhabition working was given in the study. The study comprises of introduction and five sections: Section I: Brief history of Raqqa. Section II: The main politic Ottoman Empire followed at Raqqa inhabition. Section HI: The information about politicians in charge of Raqqa inhabition. Section IV: The information about the tribes inhabited in Raqqa. Section V: Demographic and economic structure of the tribes inhabited in Raqqa and reflection of the inhabition in 20 * Century. This study is tried to enrich by table list and photos. Key Words: Raqqa, tribe, community, inhabition.
The inhabition of tribes in Raqqa at the age of Ottoman Empire (1690-1840)
Keywords: Tarih; History