DIgSILENT Power Factory Kullanılarak Orta Gerilim Dağıtım Şebekelerinde Güneş Enerji Santrali Entegrasyonunun Etkilerinin Değerlendirilmesi - Dilek, Merve Ceylan; Haydaroglu, Cem; Kılıç, Heybet (Fırat University, 2025)
Günümüzde büyük ölçekli güneş enerji santrallerinin (GES) dağıtım şebekelerine entegrasyonu, gerilim profili, reaktif güç dengesi ve koruma koordinasyonu gibi önemli teknik zorlukları beraberinde getirmektedir. Bu çalışmada, Diyarbakır bölgesinde bulunan pilot bir besleyiciye 1,6 MW ve 16 MW kapasiteli iki GES’in entegrasyonunun şebeke üzerindeki etkileri DIgSILENT Power Factory yazılımı kullanılarak analiz edilmiştir. Gerçek şebeke verileri üzerinden yürütülen senaryo tabanlı analiz kapsamında, yük akışı, gerilim değişimi, ters güç akışı ve kısa devre akımları gibi kritik parametreler detaylı olarak değerlendirilmiştir. Bulgular, artan üretim kapasitelerinin gerilim kararlılığına olumlu katkılar sağladığını ancak koruma sistemlerinde röle ayarları ve kesici kapasiteleri gibi unsurlarda ek düzenlemeler gerektirebileceğini göstermektedir. Çalışma, benzer dağıtım şebekelerinde yenilenebilir enerji entegrasyonu için pratik bir çerçeve sunmakta ve ileride yapılacak detaylı koruma ve kısa devre analizlerine zemin hazırlamaktadır.

The integration of large-scale solar power plants (SPPs) into distribution networks brings significant technical challenges related to voltage profiles, reactive power balance, short-circuit currents, and protection coordination. In this study, the effects of adding two SPPs with capacities of 1.6 MW and 16 MW to a pilot feeder in the Diyarbakır region are analyzed using the DIgSILENT Power Factory software based on real grid data. The scenario-based analysis evaluates critical parameters such as power flow, voltage deviations, reverse power flow, and the expected impact on short-circuit levels. The results show that higher generation capacities contribute positively to voltage stability and load balancing but may require adjustments to relay settings and breaker capacities to maintain protection reliability. This study provides a practical framework for planners and operators considering similar renewable integrations in medium-voltage distribution grids and emphasizes the need for comprehensive protection and fault analyses in future work.
Evaluation of Solar Power Plant Integration Effects on Medium Voltage Distribution Networks Using DIgSILENT Power Factory
Keywords: Electrical Energy Transmission; Networks and Systems; Elektrik Enerjisi Taşıma; Şebeke ve Sistemleri; Power Plants; Elektrik Tesisleri