ÇİMENTO BAZLI MALZEMELERİN KIRILMASINDA BOYUT TESİRİNİN ( NON-LİNEER KIRILMA MEKANİĞİ ) YAPAY SİNİR AĞLARI İLE İNCELENMESİ - İNCE, RAGIP (Fırat Üniveristesi, 1994)
Yüksek Lisans Tezi ÇİMENTO BAZLI MALZEMELERİN KIRILMASINDA BOYUT TESİRİNİN (NON-LİNEER KIRILMA MEKANİ?İ) YAPAY SİNİR A?LARI İLE İNCELENMESİ Ragjp İNCE Fırat Üniversitesi Fen Bilimleri Enstrtitüsü İnşaat Mühendisliği Anabilim Dalı 1994, Sayfa': 9 6 Geçen birkaç yıl içerisinde, inşaat mühendisliğinde bilgisayarlı hesaplamalarda yapay zeka uygulamaları ilk sırayı almıştır. Bu uygulamalar genellikle uzman sistemleri içermektedir. Bu çalışmalarda değişik bir yapay zeka yaklaşımı olan YSAna (Yapay Sinir Ağları) değinilmiş ve bir uygulama yapılmıştır. Çalışmada YSA yardımıyla çimentolu malzemelerin kırılma mekaniğinde deneysel boyut etkisi teorisi modellenmiştir. İlk önce genel amaçlı bir YSA paket programı NETİCE (Neural nETwork In Civil Engineering) geliştirilmiştir. Daha sonra geniş bir literatür taraması yapılarak, kırılma mekaniğinin temel mod durumlarını içeren deneysel çalışmalardan elde edilen sonuçlar veri toplanmıştır. Bu sonuçlar veri olarak alınıp NETİCE programı bir PC üzerinde koşturulmuştur. Elde edilen sonuçlar deneysel çözümlerle karşılaştınlmış ve oldukça anlamlı müsbet sonuçlar elde edilmiştir. Nöral ağ hesaplamalarının inşaat mühendisliğinde karar verme ve tasarım için alternatif bir çözüm olduğu gösterilmiştir. YSA, mevcut çözümlerin birden fazla olduğu problemlerde ve ampirik ifâdelere dayalı teorik çözümlerde kullanılması oldukça uygundur. İnşaat mühendisliği problemlerinin birçoğu bu tür özellikler içerdiğinden YSA mn bu alandaki uygulamaları büyük bir potansiyel göstermektedir. ANAHTAR KELİMELER: Yapay Zeka, Nöral Ağlar, Beton, Kırılma Mekaniği, Boyut Etkisi Teorisi.
An Investigation on size effect in fracture of cement based materials ( Non-Linear fracture mechanics ) through artificial neural networks
Keywords: İnşaat Mühendisliği; Civil Engineering