Akut santral seröz korioretinopatide kısa posterior silier arter akım parametreleri - Deniz, Nurettin; Koç, Mustafa; Çeliker, Ülkü (My University, 2007)
Amaç: Santral Seröz Korioretinopatili (SSKR) olgularda Renkli Doppler Ultrasonografi görüntüleme (RDG) yöntemiyle kısa posterior silier arterlerin (PSA) kan akım parametrelerini değerlendirmek. Gereç ve Yöntem: Ocak 2005-Şubat 2006 tarihleri arasında fundus muayenesi ile akut SSKR tanısı konan 16 olgunun RDG yöntemiyle kısa PSA’ların kan akım parametreleri ölçülerek, herhangi bir sistemik ve oküler hastalığı bulunmayan 16 olguluk kontrol gurubuyla karşılaştırıldı.Tüm olguların, kısa PSA’ya ait pik sistolik hız (PS), end diastolik hız (ED), rezistivite indeksi (RI) ve pulsatilite indeksleri (PI) incelendi. Bulgular: Hasta gurubunda kısa PSA’ların ortalama PS’si 30.81±3.17, kontrol gurubunda ise 26.90±1.54’tü (p>0.05). Hasta gurubunda ortalama ED değeri 10.75±0.87, kontrol gurubunda ise 9.37±0.67’di (p>0.05). Ortalama RI değeri hasta gurubunda 0.61±0.03, kontrol gurubunda ise 0.63±0.02 ölçüldü (p>0.05). Ortalama PI değeri ise hasta gurubunda 1.31±0.06, kontrol gurubundaysa 1.19±0.04 olarak ölçüldü (p>0.05). Sonuç: SSKR’de RDG yöntemiyle kısa PSA’ların ortalama kan akım parametrelerinde istatistiksel olarak anlamlı bir değişiklik izlenmedi.
Keywords: Kan akım hızı; Ultrasonografi; doppler; renkli; Siliyer arterler; Koryoretinit; Bölgesel kan akımı