ALT BATIN CERRAHİSİ OLGULARINDA GENEL ANESTEZİ İLE GENEL+EPİDURAL ANESTEZİLERİNİN PLAZMA SİTOKİNLERİ VE KORTİZOL SEVİYELERİNE ETKİSİ - AVCI, LEVENT (Fırat Üniveristesi, 2002)
Anestezi, cerrahi girişim, sıvı-elektrolit değişiklikleri, hemoraji, hipoksi ve ağrı gibi faktörler vücut için stres yaratıcı nitelikte olup, nöro-immüno-endokrin sistemlerinden değişik yanıtların ortaya çıkmasına neden olmaktadır. Anestezi uygulaması sırasında ve postoperatif dönemde hemodinamik stabilitenin korunabilmesi, endokrin, metabolik ve immünolojik yanıtların önlenmesi gerekmektedir. Düşük doz ilaç kullanımı ile yan etkilerinden kaçınılabilmesi de temel beklentidir. Çalışmamızda anestezi yönteminin endokrin ve immünolojik yanıtlar üzerine etkisinin araştırılması amaçlanmıştır. F.Ü. Tıp Fakültesi Etik Kurul Başkanlığından izin alındıktan sonra, Anesteziyoloji ve Reanimasyon Anabilim Dalı'nda elektif total abdominal histerektomi yapılacak olan 30 olgu çalışmaya alındı. ASA I-II grubundan, 38-55yaş arası olan olgular randomize olarak 15 'er kişilik iki gruba ayrıldı. Gruplardan birincisine sadece genel anestezi (Grup G) ve ikincisine ise genel+epidural anestezi (Grup E) uygulandı. Anestezi öncesinde, cilt insizyonundan 5 dak. sonra, anestezi başlangıcından 2 saat sonra ve 24 saat sonra olmak üzere 4 defa venöz kan örnekleri alındı. Bu örneklerden IL-lp\ EL-4, IL-6 TNF-a ve kortizol ölçümü yapıldı. İstatistiksel yöntem olarak, gruplar arası değerlendirme için Mann Withney-U testi kullanıldı. Olgular cins, yaş, ağırlık, kan basıncı, kalp hızı, oksijen saturasyonu ile cerrahi müdahalenin süresi, tipi ve intraoperatif verilen sıvı miktarı yönünden her iki grup arasındaki karşılaştırmada istatistiksel bir fark bulunmadı (p>0,05). Cerrahi müdahalenin 2. saat kortizol değerinde ve IL-6'nın 2. ve 24. saatte her iki grup arasında yapılan karşılaştırmada istatistiksel fark tesbit edildi (p<0,05). Bir çok genel anestezik sempatik tonus artışı ve endokrin değişikliklere neden olur. Fakat stres yanıtı başlatan başlıca etkenin insizyon bölgesinden kalkan cerrahi uyarı olduğu bildirilmiştir. Alt abdominal cerrahiye endokrin yanıt epidural blokla önlenebilir, üst abdominal cerrahide ise adrenokortikal yamt etkilenmez yada hafif azalırken hiperglisemik yanıt ise her iki grupta da kontrol altındadır. Pro-inflamatuvar sitokinler (IL-1, EL-6 ve TNF-a) ve anti-inflamatuvar sitokinler (IL-4 ve İL- 10) yaranın sınırlandırılmasında, infeksiyonun yayılmasında ve doku tamirinde sistemik ve lokal etkilere sahiptir. *u*uif ^SSjE****'Çalışmamızın sonuçlarına göre alt batın cerrahisi olgularında genel anesteziye rejional anestezi ilavesi; kortizol ve IL-6 yanıtı üzerine belirgin şekilde etkili olmuştur. Anahtar kelimeler: Anestezi, Sitokin, Stres yanıt, anti ve pro-inflamatuvar sitokinler.

Anesthesia, surgery, fluid-electrolyte alterations, hemorrhage, hypoxia and pain are the factors that produce stress for the body and causes different responses from the neuro-immuno-endocrine systems. During anesthesia management and at post-operative period it is necessary to prevent endocrine, metabolic and immunologic responses and also to protect hemodynamic stability. It is also a principal expectation to avoid side effects of drugs by using low doses. Our study aimed to search the effects of anesthesia method on endocrine and immunologic responses. After getting approval from F.U. Faculty of Medicine ethic commity, 30 patients undergoing total abdominal hysterectomy were inserted to study. Patients aged between 38-55 years from ASA status I-II were randomly divided into two groups. Group G received only general anesthesia and group E received general+epidural anesthesia. Four venous blood samples were taken (before anesthesia, 5 minutes after skin incision, 2 and 24 hours after beginning of anesthesia) for the assessment of IL-ip, IL-4, IL-6, TNF-a and Cortisol levels. Groups were statistically evaluated with Mann Withney-U test under SPSS software. No significant difference was observed between two groups for sex, age, weight, heart rate, blood pressure, oxygen saturation and duration of surgery (p>0,05). The 2nd hour Cortisol levels and 2nd-24thhour IL-6 levels showed significant difference between two groups (p<0,05). General anesthetics cause an increased sympathetic tonus and endocrine changes. But it is reported that main reason starting stress response is surgical stimulus arising from incision area. Additional epidural anesthesia may prevent endocrine response to surgery during lower abdominal surgery but has no or little effect on adrenocortical response during upper abdominal surgery. Pro-inflammatory cytokines (11-1, IL-6 and TNF-a ) and anti-inflammatory cytokines (IL-4 and IL-10) have local and systemic effects on wound limitation, infection spreading and tissue repair. According to our study general anaesthesia additional regional anesthesia at lower abdominal surgery has a clear effect on Cortisol and IL-6 response.Key words: Anesthesia, cytokine, stress response, pro-inflammatory cytokines, anti-infammatory cytokines..©©IS
Bu tezin, veri tabanı üzerinden yayınlanma izni bulunmamaktadır. Yayınlanma izni olmayan tezlerin basılı kopyalarına Üniversite kütüphaneniz aracılığıyla (TÜBESS üzerinden) erişebilirsiniz.
Keywords: Anestezi ve Reanimasyon; Anesthesiology and Reanimation