KEBAN BARAJ GÖLÜNDE (ELAZIĞ) FARKLI TİP SEPETLERLE BALIK AVCILIĞI DENEMELERİ - ATEŞŞAHİN, TUNCAY (Fırat Üniveristesi, 2014)
Bu doktora tez çalışmasında, Keban Baraj Gölü Aydıncık (7200 h), Pertek ( 6500 h) avlak sahalarında iki farklı sepetle balık avcılığı denemeleri gerçekleştirilmiştir. Araştırmada iki farklı tipte ( A, B tipi), iki avlak bölgesinde, kontrol (yemsiz) ve arpa yemiyle, üç farklı derinliklerde (5-10, 11-15 ve 16-20 m), Temmuz 2013- Mart 2014 avcılık sezonunda su ürünleri avcılığı gerçekleştirilmiştir. Araştırmada 18 avcılık denemesi yapılmış ve 1474 adet su ürünleri avlanmıştır. Avlanan su ürünlerin 109 adedini tatlısu kereviti (% 7,4), 1365 adedini ise çeşitli balık türleri (%92,6) oluşturmaktadır. Avlanan balıkların içerisinde sayıca en yüksek miktar 1084 adetle (%73,7) Acantobrama marmid türü olmuş onu sırasıyla 95 adet ile Cyprinus carpio (%6,4), 67 adet ile Alburnus mossulensis (%4,6) ve 62 adet ile Luciobarbus esocinus (%4,2) izlemiştir. Avlanan toplam 139.931 kg balığın 87.434 kg'ı (%62,48) A tipi ve 52.497 kg'ı (%37,52) ise B tipi sepetlerle avlanmıştır. Araştırma süresince 1474 birey avlanmış olup avın 694 (%47,0) adedi arpa yemi ile yemlenmiş sepetlerle yakalanırken, yemsiz sepetlerle 780 adet (%53,0) balık avlanmıştır. Avlanan toplam 139.931 kg balığın %66,6'sı (93.209 kg) arpa yemi ve %33,4'ü (46.721 kg) ise yemsiz sepetlerle avlanmıştır. İki sepet tipinden yakalanan bireylerin ortalama boyları birbirine çok yakındır. Ortalama birey uzunlukları C. carpio, A. marmid, O. mykiss ve A. leptodactylus türlerinde her iki sepet tipi için hemen hemen aynı, L. esocinus, L. mysteceus, M. mastecembelus, A. mossulensis, C. umbla ve B. grypus türlerinde A tipi sepet, C. umbla türünde ise B tipi sepet lehindedir. Avlanan balıkların CPUE değerleri dikkate alındığında A tipi sepetlerle en az Ocak 2014 (40,42 g) ayında, en fazla Mart 2014 (121,97 g) ayında gerçekleştirilmiştir. B tipi sepetlerle ise en az Ekim 2013 ayında (14,45 g), en fazla Kasım (74,71 g) ayında olmuştur. Deneme başına düşen ortalama CPUE değerleri A tipi sepetlerle 67,46 g ve B tipi sepetlerle 40,51 g olarak hesaplanmıştır. Her iki sepet tipi için aylara göre ortalama CPUE değerleri arasında yapılan "t testi" sonucunda gözlenen farkın istatistiksel olarak önemli (p<0,05) olduğu bulunmuştur. Anahtar Kelimeler: Keban Baraj Gölü, Balık Sepetleri, Yem, Avcılık Verimi

In this study, fishing trials were conducted with the fish pots at Aydıncık (7200 hectares) and Pertek (6500 hectares ) catching area of Keban Dam Lake. Two different fish pot models were used at two catching area with control (no bait) and barley bait at three different depths (5-10, 11-15 and 16-20 m) between July 2013 and March 2014. In the study, 18 trials were practiced and 1474 fishery products were caught, 109 were cryfish (7.4 %) and 1365 fish species (92.6 %). The highest amount in the number of fish caught was Acantborama marmid with 1084 (73.7 %) indivuduals, the following is 95 (6.4%), 67 (4.6%) and 62 (4.6%) were Cyprinus carpio, Alburnus mossulensis and Lucuiobarbus esocinus respectively. Of the total 139.931 kg fish weight, 87.434 (62.48 %) kg and 52.497 (37.52 %) kg were caught with A model fish pots and B model fish pots respectively. During the study period, totally 1474 indivudals were caught of these 694 (47.0 %) with barley bait and 780 (53.0 %) in control group. Of the total catch of 139.931 kg fish 66.6% (93.209 kg) were caught in the fish pots with barley bait and 33.4 % (46.721 kg) in control fish pots. The average length of fish caught with both fish pot model were found to be closer. Average size for C.carpio, A. marmid, O. mykiss and A. leptodactylus were similar for both fish pots, but for L. esocinus, L. mysteceus, M.mastecembelus, A. mossulensis, C. umbla and B. grypus are favor of A model and for others in the favor of B model. Considering values of CPUE, it occured minumum 40.42 g in January and maximum 121.97 g in March 2014 with A model fish pots. With B model fish pots, it occured minumum 14.45 g in October 2014 and maximum 74.71 g in November 2014. The average CPUE values per trail was calculated as 67.46 g for A model and 40.51 g for B model fish pots. For both fish pot models, average CPUE values according to the months were found to be different (p<0,05). Key Words: Keban Dam Lake, Fish Pots, Bait, Catching Efficiency.
Fish catching trials by fish pots in Keban dam lake (Elaziğ)
Keywords: Su Ürünleri