Sülemi ve tefsir yöntemi - BRAIM, AZAD AZİZ (Fırat Üniveristesi, 2020)
Saha uzmanlarının bildiği üzere, Tefsir ilmi, tedvin asrından beri birçok aşamalar geçirmiştir. Bu aşamalar içerisinde, fikri ve itikadî yönlerin de girdiği birçok tefsir türü ortaya çıkmıştır. Farklı müellifler tarafından yapılan tefsir kitaplarına bakan kişi bunu açık bir şekilde görebilir. Bu tefsir türlerinden biri de, İslam dünyasındaki kütüphanelerin hemen tamamında bulunan işari ya da sûfi tefsir kitaplarıdır. Bu tefsir türünde, bu çeşit tefsir yazanların tasvir ettiklerine göre, müfessir takva ve istikamet üzere bulunmanın neticesi olarak elde edilen vehbî ilimden hareket eder. Bu metotla tefsir yazanlardan bir kısmı, Kur'ânî nasları anlamaya zemin hazırlamak için, çoğunlukla sahih, zayıf ve mevzu ayrımı yapmaksızın bir takım hadislerden ilham almak suretiyle,nassın zahirini bırakarak bir açıklama ve delillendirme yolunu tutmuşlardır. Bu durum benim, bu tefsir türünü açıklanması ve arz yönteminden katı nazar ile AllahüTeala'nın kelamını anlama meşreblerinin birçok olduğuna işaret eden kilometre taşlarıyla ilgili hususları yazmaya bir konu seçmeme sebep olmuştur. Bu amaçla, tezimde bu çeşit tefsir yazan alimlerin en meşhurlarından biri olan Şeyh Ebu Abdirrahman es-Sülemi'ninHakâiku't-Tefsir isimli eserini inceledim. Anahtar Kelimeler: Metot, Sülemi, Tetsir, sûfi, İşari

In the sciences of the specialists, the interpretation has gone through stages since the blogging era ,Explication is interspersed with the intellectual or belief orientation of the explaining, which the beholder sees clearly in the books of interpretation, according to the different author.Among these types (indication interpretation &Sufism)Which is a prominent type of interpretation, as it is rarely seen in the library in the Islamic worldEspecially from this kind of explanation,Where the interpreter begins in this type of interpretation on the boon knowledge that results from piousness and rectitude.as depicts the specialist of explication in this field,Some people took this kind of interpretation as a method,Shows the meaning statement resulting from the text not apparent,Often adopting authentic, weak and hadiths of Subject.and reach to understanding the Qur'anic texts, It made me write research related to interpretation and this type of interpretation and the features of interpretation to the multiplicity and understanding of the word of God Almighty regardless of the method of presentation. I have chosen to study an Approach an a approach of explication is within this type of Explanation He is Sheikh Abu Abdul Rahman Al-Sulami in his explication (The Facts of Interpretation) Key words: Approach, Al-Sulami, Explication, Sufism, indication
A sulamy approach to interpretation
Keywords: Din