Elazığ ve çevresindeki köpeklerde Dirofilaria immitis' in seroprevalansı - Balıkcı, Engin; Sevgili, Murat (My University, 2005)
Bu çalışma, Elazığ ve çevresindeki köpeklerde Dirofılaria immitis'm seroprevalansmı tespit etmek amacıyla yapıldı. Çalışmada materyal olarak değişik yaş, ırk ve cinsiyette toplam 120 köpeğe ait kan örneği alındı. Köpeklerden alınan kan örnekleri natif ve ELİSA yöntemiyle incelendi. Bu bölgedeki D. immitis'm prevalansı % 9,1 olarak saptandı. Dirofılaria immitis'in en yüksek prevalansı 5-8 yaş grubunda (% 18,2) görüldü, bunu sırasıyla % 10,0 ile 2-4 yaş grubu ve % 1,8 ile 1-2 yaş grubu izledi. Erkek köpeklerde (% 10,3) dişi köpeklere (% 7,6) göre daha fazla seropozitiflik saptandı. Yerleşim yerleri içerisinde en yüksek prevalans Sivrice (% 20,0), Keban'da (% 20,0), daha sonra da Kovancılar (% 13,3) ilçesinde tespit edildi.
Keywords: Cinsiyet; hastalık yaygınlığı; köpek; yaş; Elazığ; seroprevalans; iplik kurdu hastalığı; Dirofilaria immitis