MEKÂNSAL KARAR DESTEK SİSTEMİ UYGULAMASI OLARAK WEB TABANLI EMLAK DEĞER HARİTASI TASARIMI VE GELİŞTİRİLMESİ - ERDOĞAN, AYŞE (Fırat Üniveristesi, 2011)
Emlak; eğitim ve sağlık imkânları, sosyal imkânlar ve iş fırsatlarına açılan bir kapıdır. Bu itibarla emlak seçimi de, insan hayatında önemli rolü olan bir karardır. Bu karar sürecinde, emlak alıcı ve satıcılarına, emlakçılara ve diğer ilgililere fikir vermek amacıyla, bu tez çalışmasında Elazığ ili Merkez ilçesi pilot bölge seçilerek, mekânsal verilere dayalı web tabanlı bir Karar Destek Sistemi uygulaması olarak Emlak Değer Haritası gerçekleştirilmiştir.Çalışmada, mekânsal verileri depolama işi, coğrafi ilişkisel bir veri tabanı olan PostgreSQL ve eklentisi PostGIS kullanılarak gerçekleştirilmiştir. Mekânsal verileri modellemek ve görüntülemek içinse, harita ve coğrafi bilgi sunucu olarak GeoServer'dan faydalanılmıştır. Emlak değerleri, ağırlıklandırılmış faktör puanları yöntemine dayalı olarak hesaplanırken, coğrafi veri sorgulamaları Java'da gerçekleştirilmiş ve Harmoni Arama Algoritması Matlab'da yazılmıştır. Emlak değerlemede, kabul edilebilir hata oranlarına sahip, gerçeğe yakın sonuçlar elde edilmiştir. Hesaplanan emlak değerleri Java ve JavaScript teknolojilerinden faydalanılarak hazırlanan web tabanlı bir arayüz ile kullanıcıya sunulmuştur.Sonuç olarak mekânsal verilerin karar alma sürecinde kullanılmasına olanak tanıyan, web tabanlı bir Mekânsal Karar Destek Sistemi geliştirilmiş ve sonuçlar online haritalar üzerinden sunulmuştur.

Real estate is a gateway to education and health facilities, social facilities and business opportunities. Therefore, estate selection is a decision which plays an important role in human life. In this thesis, for the purpose of giving an idea to real estate buyers and sellers, estate agents and other interested persons in decision-making process, the downtown of the city of Elazığ was selected as pilot region and as an application of web-based Decision Support System for geo-spatial data Real Estate Value Map is implemented.In this study, being a geo-relational database PostGreSQL and its plug-in PostGIS were used for storing spatial data. GeoServer which is a map server as well as a geographic information server was used for modeling and viewing spatial data. Estate values were calculated based on weighted factor score, geographic data queries were implemented in Java and Harmony Search Algorithm was written in Matlab. In the real estate valuation, results which were close to real values were obtained with acceptable error rates. Calculated real estate values were presented to users with a web-based interface using Java and JavaScript technologies.As a result, a web-based Spatial Decision Support System which allows use of spatial data in decision-making process is developed and results are shown on online maps.
Design and development of a web-based real estate value map as application of spatial decision support system
Keywords: Bilgisayar Mühendisliği Bilimleri-Bilgisayar ve Kontrol