İKİNCİ KÖRFEZ SAVAŞI SIRASINDA MUSUL VE KERKÜK MESELESİNİN TÜRK BASININDAKİ YANSIMALARI - YILMAZÇELİK, ZERRİN (Fırat Üniveristesi, 2007)
Irak Türkmenleri, Irak Devletinin tarihi gelişimi içerisinde hiçbir zamanhuzursuzluk kaynağı olmamalarına rağmen, en çok çile çeken insanlar olmuşlardır.Günümüzde de, Türkmenlere yapılan baskılar sürmektedir. Oysa Irak?dayaşayan Türkmenlerin tek amacı, sadece kendi milli kültürlerini korumak ve insancayaşamaktır.Hal böyle olunca Irak Türkmenlerinin çektiği acıların sona ermesi için, kültürelhaklarına kavuşmaları ve nsan Hakları Evrensel Beyannamesi'nde yer alan temelhaklardan faydalanmaları, ülkeleri dahili ve haricinde söz sahibi olmaları için önceliklebirlik ve beraberlik içinde teşkilatlanmaları ile mümkündür.Körfez Savaşından sonra bütün dünyanın gözü bu bölgeye çevrilmiş ve KuzeyIrak ile ilgilenilmeye başlanmıştır. Türkiye'nin, Irak Türkmenleri ile hem soydaşlarımızolduğu için hem de Körfez Krizinden sonra bölgede meydana gelen siyasi değişikliklernedeni ile kendi toprak bütünlüğü açısından yakından ilgilenmesi gerekmektedir.Bu bakımdan Türkiye için, bölgede ileride kurulması ihtimali olan bir Kürtdevleti ve bunun arkasından, bu toprakların kimde kalacağı hususu oldukça önemlidir.Bu açıdan Türkiye, bu gelişmenin, büyük bir çatışmayı da beraberinde getirmesiyanında, Türkmenleri yeni bir katliamın beklediğini görerek hareket etmelidir.Böyle bir konunun yakın dönem olması sebebiyle değerlendirilmesinin enönemli kaynağını basının teşkil edeceğine şüphe yoktur. Elbette çok kapsamlı ve genişbir alanı ortaya konması beklenebilir. Bu sebeple sadece 2000- 2005 yılları ve Yerlibasının belertilen konuda araştırılması ve değerlendirilmesi sağlanmıştır.Sonuçta, Türk basınından araştırma, köşe yazıları ve haberlerden bazılarıseçilmek suretiyle gelecekte araştırmacılara kolaylık sağlamaya ve yol gösterilmeyeçalışılmıştır.Anahtar Kelimeler: Irak, Türkmen , Kürt , Musul , kinci .Körfez Savaşı

Iraqian Turkomans had too much suffering than the others although they did notcause any confusion during the reign of Iraqian state.They live under pressure continuously however the only aim of these people thatto protect their culture and live in humane conditions.It is possible to bring an end to suffering and have certainly a say among othercountries by means of getting all their cultural rights and human rights proclaimed inthe Universal Declaration of Human Rights and having an organized structure.After the Gulf War, this region attracted attention of whole world and soon itwas dealed with Northern Iraq. It is necessary to concern with Iraqian Turkomans forTurkey because of political changes after Gulf Crisis and being the same race in senseof protection homeland security.In this region; the possibility of establishment of a Qurdish state and in this casewho will be owner of this area is more important for Turkey. So, Turkey should beaware of that it will be a new Turkomans genocide in confusion.To evaluate such a subject, it is no wonder that the massmedia is the mostimportant source. It is expected to be searched more detailed and larger. So, this studyprovides a large period from 2000 to 2005 years.In result, in future to guide and make somethings easy for researchers, searches,columns, and news were elected and studied from Turkish media.Key Words: Iraq, Turkoman, Qurdish, Mosul, Second Gulf War
The reflection of the Mosul and Kirkuk question on Turkısh massmedia during the Second Gulf War
Keywords: Tarih