DEĞİŞİM SÜRECİNDE TÜRKİYE'DE ORGANİZE SUÇLULUK ÜZERİNE SOSYOLOJİK BİR ARAŞTIRMA - FIRAT, MUHAMMET (Fırat Üniveristesi, 2010)
Bu çalışma, Türkiye'de değişim süreciyle ilintili olarak organize suçların ortaya çıkışını, köklerini, yapı ve faaliyetlerini sosyolojik olarak incelemektedir. Diğer bir ifade ile bu çalışma, organize suç olgusunu ülkemizde son dönemlerde meydana gelen ekonomik, sosyal, siyasal, kültürel ve konjonktürel dinamiklerine bağlı olarak irdelemeyi amaçlamaktadır. Bu çerçevede tez çalışması, Türkiye'de organize suçluluğun, işlenme yöntemi ve organize suçların faaliyet alanları konusunda geniş bir literatür sunmaktadır.Ülkemizde organize suçların ortaya çıkmasında ve yaygınlaşmasında; ekonomik yapılarındaki istikrarsızlık, yüksek enflasyon ve para piyasalarındaki yapay iniş ve çıkışlar, ülke yönetiminde kısa süreli siyasi otorite boşlukları, çıkarılan yasaların yeterince uygulanmaması, bürokratik ve siyasal alandaki kollayıcı unsurların varlığı, yıllardır süren terör, kent yapılarının çözülmesi ve kentlerin aşırı kalabalıklaşması, artan kentsel gerilim, değerler alanında yaşanan köklü dönüşümler, kabadayılık kültürü, ciddi rant alanlarının varlığı, kolaycıl yollardan yükselme ve zenginleşme teamülleri, liberalleşme eğilimleri ve yanlış özelleştirme politikaları gibi çok sayıda faktör önemli bir yer tutmaktadır.Bu tez çalışmasında, özellikle 1980'li yıllardan başlayarak ve 90'li yıllarda daha da hızlanarak gelişen siyasal ve ekonomik gelişmelerin (ekonomik kriz ve serbest piyasa ekonomisindeki gelişmeler gibi), organize suç örgütlerinin yaygınlaşmasında ve farklı boyutlar kazanmasında ki etkisi ele alınmıştır. 2000'li yıllardan sonra ülkemizdeki organize suç yapılanmaları ciddi bir şekilde dönüşüme uğramıştır. Bu organizasyonlar son dönemlerde özellikle modern işletme mantığı ile daha profesyonel bir nitelik kazanmıştır. Diğer bir ifade ile organize suç örgütleri günümüzde basit aile ve hemşerilik ilişkisi yanında, uzmanlaşmaya ve profesyonelliğe dayanan, daha karmaşık bir şekilde yapılanan, paravan iş bitiriciler kullanan ve daha rasyonel tercihler içerisinde hareket etmeye çalışan bir özellikte örgütlendikleri dikkat çekmektedir. Günümüzdeki koşullara paralel olarak organize suç örgütleri, genelde kârın yüksek, riskin düşük olduğu alanlarda yeni faaliyet alanlarına yönelerek daha rasyonel ve bilinçli davrandıkları bir gerçektir.Anahtar Kelimeler: Organize Suçluluk, Değişim, Türkiye.

This study, in general, investigates organized crime, the manifestation of the manner of leaving the extant definition efforts in Turkey change process linked to organized crime, the emergence of the roots, structure and activities of the sociologically. In other words, this study organized crime cases in recent times occurred in our country the economic, social, political, cultural and to explore due to cyclical dynamics. Thesis in this framework, offers a wide range of literature about Turkey crime of organizing, processing methods and activities of organized crime.In our country, many factors such as: organized crime in the emergence and spreading of economic structures in the instability, high inflation and currency markets artificially ups and downs, countries in the management of short-term political authority, blanks, issued laws enough not apply, bureaucratic and political area kohlrabi the presence of, the years of terror, the city structure to solve and urban overcrowding, healing, growing urban tensions, the values in the field of radical transformations, bullying culture, serious profits existence of kohlrabi paths for advancement and enrichment practices of the liberal tendency and false privatization policies play an important role.In this thesis, especially in the 1980s began, and 90 years in the faster the growing political and economic developments (economic crisis and free market economy development, etc.), organized crime groups promoting healing and the different dimensions are studied. After years of the 2000s, organized crime in our country has undergone a serious transformation. This organization recently, especially with the logic of modern business has become more a professional qualification. In other words, organized crime today as well as a simple family and relation of follow country man specialization and professionalism, is based on more sophisticated structured, the front finish work users who use and more rational choices in the try to move a feature had organized are noteworthy. In line with present-day conditions it is a fact that organized crime groups direct themselves to the more rational and conscious act new activity areas where profit is high and risk is low.Key Words: Organized Crime, Change, Turkey
A sociological research on organised criminality in Turkey in the transformation process
Keywords: Sosyoloji