AİLEDE GEÇİMSİZLİK PROBLEMİ VE HADİSLERLE ÇÖZÜM ÖNERİLERİ - Kazan, Tahsin (My University, 2021)
İslâm, insanın dünya ve ahiret saadetini sağlamayı hedefleyen bir din olup aileyi, korunmasıgereken beş esasın arasına almıştır. Bu itibarla toplumu ve onu ayakta tutan tüm unsurlarınkorunmasına yönelik tedbirler aldığı bilinen bir husustur. Hz. Peygamber’in ailenin korunmasınayönelik hadisleri, konunun önem ve ciddiyetini ortaya koymuştur. Nitekim İslâm, toplumuntemel taşı olan ailenin sağlam olmasına itina göstermiş, ailenin salahını toplumun salahı, ifsadınıda toplumun ifsadı olarak değerlendirmiştir. Zira kişinin bireysel ve toplumsal ilişkilerininşekillenmesinde aile, temel bir fonksiyona sahiptir. Nitekim aileyi ayakta tutmak, onundevamlılığını sağlamaya yönelik mücadele etmek, kişiyi hayata bağlayan önemli bir unsurdur.Modern hayatın etkisi ile evlenmelerin azaldığı, boşanmaların arttığı bir dünyada yaşamaktayız.Modernitenin aile için ürettiği değerler ile İslâm’ın aile yapısı arasında bazı zıtlıklar bulunmaktadır.İslam’ın değer dünyasında nikâhsız birliktelik zina olarak değerlendirilirken modern yaşamdabireysel tercih ve özel hayata saygı olarak ifade edilmekte ve meşruiyyet kazandırılmaktadır.Sekülerizm, hayatın merkezine kadını almakla aile kurumunu farklı bir noktaya taşımıştır. Sekülerbakışın oluşturduğu bu değişim, Müslüman toplumu da ciddi manada etkilemiştir. Bu çalışmadaHz. Peygamber’in hadislerinden hareketle ailenin dağılmasına yol açan faktörler ve bunlarayönelik çözüm önerileri üzerinde durulmuştur. Hz. Peygamber’in aile ile ilgili tüm hadislerine yervermek makalenin boyutunu aşacağından sadece ailenin kuruluşuna, korunmasına ve dağılmaktaolan aile kurumunu kurtarmaya yönelik rivayetlere yer verilmiştir.
Keywords: Din Bilimi; Aile Çalışmaları