SERÖZ OVERYAN TÜMÖRLERDE SUBFATİN VE ASPROSİN EKSPRESYONLARININ İMMÜNOHİSTOKİMYASAL VE ELISA YÖNTEMİ İLE TARANMASI - MİRZAOĞLU, MİYASE (Fırat Üniveristesi, 2020)
Over kanserinde, seröz karsinomlar hızlı seyri nedeniyle jinekolojik kanserler arasında önem kazanırlar. Over kanseri mortalite oranlarına bakıldığında kansere bağlı ölümlerde ilk 5 sıradadır. Kabul edilen bir erken tanı yönteminin olmaması da mortalite artırıcı önemli nedenlerdendir. Epitelyal Over Tümörlerinin yarısından fazlasını Seröz Overyan Tümörler oluşturur. Epitelin proliferasyon ve atipisine göre de tümörler benign, borderline ve malign kategorilerine ayrılmaktadır. Tanıda en çok kullanılan metod pelvik muayene, transvaginal USG ve serum CA-125 değerleridir. Over kanseri için bilinen ucuz, emniyetli ve basit bir tarama yöntemi yoktur. Kanserli hücrelerin; immünolojik faktörler, inflamasyon, glukoz metabolizması, termoregülasyon, apoptoz ile yakından ilişkisi olduğu bilinmektedir. Bu nedenle hızlı glukoz salınımında, apoptoz ve inflamatuar mekanizmalarda rolü bulunan glukojenik bir protein olan asprosinin, benzer etkilere ek olarak egzersiz ve soğuk basınç ile ilişkili Meteorin-like proteinin kanserle ilişkisini araştırdık. Glukoz tüm yaşayan canlılar için enerji kaynağıdır. Kanser hücreleri hızlı bölündükleri için glukozu sağlıklı hücrelerden daha fazla kullanmaktadır. Glukoz metabolizmasını regüle eden, daha önce bu yönden çalışma yapılmamış subfatin ve asprosinin Seröz Overyan Tümörlerde kaderinin nasıl değiştiğini İmmüno histokimyasal ve ELISA yöntemi ile araştırdık. Sonuç olarak asprosin ve subfatinin kanserli grupta diğer gruplara oranla belirgin azaldığı belirlenmiştir. Subfatin ve asprosin malign transformasyonun metabolik kontrolüne aracılık eder. Bu çalışma, subfatin ve asprosinin seröz overyan tümörlerde, kanser fizyopatolojisinde önemli roller oynadığını düşündürmektedir. Bu veriler asprosin ve subfatinin tümör belirteci olabileceği, farklı kanser grupları arasında farklı eğilimler göstererek ayırıcı tanıda öncülük edeceği fikrini ve belki tedavi amaçlı kullanımını gündeme getirecektir. Anahtar kelime: Asprosin, Metrnl, Subfatin, Meteorin-Like protein, seröz over kanseri.

INVESTIGATION OF SUBFATIN AND ASPROSIN EXPRESSIONS BY IMMUNOHISTOCHEMICAL AND ELISA METHOD IN SEROUS OVARIAN TUMORS In ovarian cancer, serous carcinoma is more important among gynecological cancers due to its rapid course. Ovarian cancer is in the top 5 in cancer-related deaths considering mortality rates. The lack of an accepted method of early diagnosis is one of the most important causes of mortality. More than half of the epithelial ovarian tumors are formed by Serous Ovarian Tumors. According to the proliferation and atypia of the epithelium, there are 3 groups as benign, borderline and malignant. The most commonly used method in diagnosis are pelvic examination, transvaginal USG and serum CA-125 values. There is no known cheap, safe and simple screening method for ovarian cancer. Cancer cells; It is known to be closely related to immunological factors, inflammation, glucose metabolism, thermo regulation, apoptosis. Therefore, we have associated cancer with asprosin, which plays a role in rapid glucose release, apoptosis and inflammatory mechanisms. On the other hand, we also investigated Meteorin-like protein's role in cancer. Metrnl (Meteorin-like protein / subfatin) is a glucogenic peptide such as asprosin. Glucose is an energy source for all living creatures. Cancer cells use glucose more than healthy cells due to rapid mitosis. We investigated how the fate of subfatin and asprosin, which regulate glucose metabolism and which has not been studied in this direction before, has changed in the Serous Overian Tumors by Immunohistochemical and ELISA method. As a result, we found that asprosin and subfatin decreased significantly in cancer group compared to other groups. Subfatin and asprosin mediate the metabolic control of malignant transformation. This study suggests that subfatin and asprosin play important roles in cancer physiopathology in serous ovarian tumors. These data will bring up the idea that asprosin and subfatin may be tumor markers, lead differentiation between different cancer groups and lead the differential diagnosis, and perhaps use for therapeutic purposes. Keyword: Asprosin, Metrnl, Subfatin, Meteorin-Like peptide, serous ovarian cancer.
Investigation of subfatin and asprosin expressions by immunohistochemical and ELISA method in serous ovarian tumors
Keywords: Kadın Hastalıkları ve Doğum