6 Şubat Türkiye Depreminden Etkilenen Hemşirelik Öğrencilerinde Deprem Korkusunun Ölüm Kaygısı Üzerindeki Etkisi: Dini Başa Çıkmanın Aracı Rolü - Aktura, Seher Çevik; Dertli, Semiha; Çankaya, Askeri (İstanbul Gelişim Üniversitesi, 2026)
Amaç: Bu çalışma, 6 Şubat depremlerinden etkilenen hemşirelik öğrencilerinde deprem korkusunun ölüm kaygısı üzerindeki etkisinde dini başa çıkmanın aracılık rolünü incelemek amacıyla yapılmıştır. Yöntem: Tanımlayıcı ve ilişkisel türdeki bu araştırma, 6 Şubat Depremi’nden etkilenmiş 465 hemşirelik öğrencisiyle yürütülmüştür. Araştırma verileri, 2 Ekim – 1 Aralık 2023 tarihleri arasında e-posta ve sosyal iletişim ağları (WhatsApp, Facebook vb.) aracılığıyla çevrim içi olarak toplanmıştır. Veriler; “Katılımcı Tanıtım Formu”, “Deprem Korkusu Ölçeği”, “Ölüm Kaygısı Ölçeği” ve “Dini Başa Çıkma Tarzları Ölçeği” kullanılarak elde edilmiştir. Deprem korkusunun ölüm kaygısı üzerindeki etkisinde dini başa çıkmanın aracılık rolü ise yol analizi yöntemiyle değerlendirilmiştir. Bulgular: Deprem korkusunun pozitif dini başa çıkma üzerinde anlamlı ve pozitif bir etkisi olduğu (β=0.126, p=0.006) ve deprem korkusunun ölüm kaygısını anlamlı düzeyde artırdığı (β=0.486, p Sonuç: Bu çalışma, hemşirelik öğrencilerinde deprem korkusunun ölüm kaygısı ve dini başa çıkma üzerindeki etkilerini ortaya koyarak, afet durumlarında öğrencilerin psikolojik dayanıklılığını artırmaya yönelik eğitim programlarının geliştirilmesi için kanıt sağlamaktadır. Ayrıca bulgular, hemşirelerin travmatik deneyimlerle başa çıkma stratejilerini destekleyecek klinik müdahaleler planlamasında ve eğitim müfredatlarında psikososyal destek ve dini başa çıkma becerilerinin entegrasyonunda yol gösterici niteliktedir.
Death Anxiety Among Nursing Students After the February 6 Türkiye Earthquake: The Role of Earthquake Fear and Religious Coping
Keywords: Ölüm kaygısı; deprem; deprem korkusu; hemşirelik öğrencileri; dini başa çıkma tarzları