Keban Baraj Gölü' nde yaşayan Acanthobrama marmid Heckel, 1843' de kan parametrelerinin incelenmesi - Girgin, Başusta Asiye; Şen, Dursun (My University, 2004)
Bu çalışmada, Keban Baraj Gölü'nde yaşayan Acanthobrama marmid populasyonuna ait 212 adet balık örneği Ocak 1997-Aralık 1998 tarihleri arasında aylık periyotlar halinde yakalanarak laboratuvara canlı olarak getirilmişlerdir. Hematolojik analizler yapıldıktan sonra total boy ve ağırlık ölçülmüş; eşey tayini ve pullardan yaş tayini yapılmıştır. Alınan kan örneklerinden total eritrosit, total lökosit, total trombosit, hemoglobin miktarı, hematokrit değer, MCV, MCH, MCHC kan değerleri ve her bir kan örneğinden hazırlanan kan frotilerinden ise lökosit formülleri tespit edilmiştir. Elde edilen kan parametrelerinin yaş, uzunluk ve ağırlık grupları, eşey, ay ve mevsimlere göre dağılımları belirlenmiştir
Keywords: Kan kimyası; Keban Baraj Gölü; vücut uzunluğu; pul (hayvan); hematokrit; hemoglobin; barajlar; Elazığ; yaş saptanması; akyuvarlar; kan parametreleri; tatlısu balıkları; vücut ağırlığı; mevsimsel değişimler; cinsiyet belirlenmesi; Acanthobrama marmid; Acanthobrama