BEDEN EĞİTİMİ ÖĞRETMENLERİNİN BAĞIMLILIK YAPICI MADDELERİ KULLANIM YAYGINLIĞI V BAĞIMLILIK YAPICI MADDELERE YÖNELİK TUTUMLARININ İNCELENMESİ (MARDİN İL ÖRNEĞİ) - CEYLAN, YUSUF (Fırat Üniveristesi, 2019)
Bu araştırmanın amacı; beden eğitimi öğretmenlerinin bağımlılık yapıcı maddeleri kullanım yaygınlığını, bağımlılık yapıcı maddelere ve bağımlılık yapıcı maddeleri kullanan bireylere yönelik tutumlarını, cinsiyet, yaş, ekonomik durumları, anne-baba eğitim durumu, bağımlılık yapıcı maddeleri bilme ve deneme gibi değişkenlere göre incelenmesidir. Araştırmanın evrenini 2018-2019 yılı eğitim/öğretim döneminde Mardin ilinde aktif olarak görev yapan 412 beden eğitimi öğretmeni oluşturmaktadır. Araştırmanın örneklemini ise evrenden rastgele seçim yapılarak survey (tarama) modelinden betimsel araştırma yöntemi kullanılarak belirlenen 218 beden eğitimi öğretmeni oluşturmaktadır. Katılımcıların demografik özelliklerini belirlemek için 'Kişisel Bilgi Formu', bağımlılık yapıcı maddelere yönelik tutumlarını belirlemek için ise Tansel (2006) tarafından geçerliliği ve güvenirliliği sağlanan likert tipi 'Bağımlılık Yapıcı Maddelere Yönelik Tutum Ölçeği' kullanılmıştır. Elde edilen veriler bilgisayar ortamında SPSS 21.0 paket programı kullanılarak bilgisayara aktarılmıştır. Sonuçlara aritmetik ortalama, sıra ortalaması frekans ve yüzde olarak bulunmuş ve parametrik verilerin analizde student t, Anova, farklılık kaynağı analizinde (HSD-Tukey), parametrik olmayan Kruskal Wallis testi kullanılarak sonuçlara gidilmiştir. Örneklem gurubunun öğretmen oluşundan dolayı birçok bağımlı değişkenden anlamlı farklılık oluşturmamıştır. Araştırmanın bulgularına göre, öğretmenlerin bağımlılık yapıcı madde kullanan bireylere yönelik tutumlarında, bağımlılık yapıcı maddelerin kullanıldığı ortamlarında bulunma, ailede bağımlılık yapıcı madde kullanan bireyin olması durumu ve anne eğitim durumuna göre anlamlı farklılıklara rastlanılmıştır. Yaş, cinsiyet, gelir durumu, çalışma yılı değişkenleri anlamlı bir farklığa rastlanılmamıştır. Yapılan bu araştırma eğitim ve öğretimin en önemli unsurlarından biri olan beden eğitimi öğretmenlerinin bağımlılık yapıcı madde kullanımının tespiti, bu maddelere ve bu maddeleri kullanan bireylere karşı tutumlarının belirlenmesi önemli bir kazanım oluşturacağı öngörülmektedir. Anahtar Kelimeler: Beden Eğitimi Öğretmeni, Madde Bağımlılık, Tutum.

This research is based on variables such as the prevalence of addictive substance, attitudes toward addictive substances and addictive individuals, genders, ages, education status of parents, economical situation,knowledge and experimentation of physical education teachers. The scope of research is comprising of 412 phsical education teachers actively working in Mardin Province at 2018-2019 education year. The sample of research is also comprising of 218 physical education teachers randomly selected from the scope of the research by using descriptive research method of survey model. To determine the demographic characteristics of the participants, ' Personal İnformation Form' is used ın addition likert type attitude scale for reliability by Tansel (2006) is also used to determine attidudes towards additive substances. The obtained data were transferred to computer by using SPSS 21.0 package program. The results were found as arithmetic mean, mean rank frequency and percentage, besides, student T, Anova for analysis of parametric data and the non-parametric Kruska Wallis test for the differential source analysis HSD-Tukey are used to reach the conclusion. Due to the fact that the sample group is consists of teachers, many dependent variables did not differ significantly. According to the findings of the research, teachers attitudes towards addictive individuals differentiate significantly defending on individuals in their own family and mothers education status. There was no significant differences regarding some variables such as age, gender, income statues or how many years they worked it is predicted that this research could be create a significant achievement on determination of usage addictive substance and attitudes foward these substances. Key Words: Physical Education Teachers, Substance Addictive, Attitude
The prevalence of usi?ng addi?cti?ve substances for physi?cal educati?on teachers, and the analysi?s of thei?r atti?tudes towards the i?ndi?vi?duals who use them (example of Mardi?n province)
Keywords: Spor