Kalkon İçerikli Çapraz Bağlı Polimer Sentezi ve Asidik Hidrolizi - Coskun, Demet; Coşkun, Mehmet Fatih (My University, 2017)
Bu çalışmada, salisil aldehit ve monoklorasetonun reaksiyonundan 1-(1-Benzofuran-2-il) etanon bileşiği sentezlenmiş ve sentezlenen bu bileşik ile 4-hidroksi benzaldehitin reaksiyonu sonucu (2E)-1-(1benzofuran-2-il)-3-(4-hidroksifenil)prop-2-en-1-on bileşiği elde edilmiştir. Elde edilen kalkon bileşiği metakriloil klorür ile esterleştirilerek kalkon yan gruplu metakrilat monomeri sentezlenmiştir. Sentezlenen kalkon içerikli metakrilat monomeri ile divinil benzen ve trimetilsilil metakrilat monomerleri serbest radikalik yolla polimerleştirilerek çapraz bağlı polimerler elde edilmiştir. Yapı karakterizasyonunda FT-IR ve 1H-NMR teknikleri kullanılmıştır. Sentezlenen çapraz bağlı polimerlerin asidik ortamdaki hidrolizi ile polimerlerdeki kalkon grupları uzaklaştırılmıştır. Böylece çapraz bağlı polimerlerde kalkon bileşiğine uygun kovuklar oluşturulmuştur
Keywords: Kimya; Uygulamalı; Kimya; Organik; Mühendislik; Kimya