TÜRKİYE'DE BULUNAN GENÇLİK KAPLARININ ANALİZİ - COŞKUNER, ZEKİ (Fırat Üniveristesi, 2009)
Türkiye'deki gençlik kampları alanında, resmi olarak Gençlik ve Spor Genel Müdürlüğü (GSGM) Milli Eğitim Bakanlığı(MEB) ve Kızılay gençlik kampları faaliyet göstermektedir.2007 nüfus sayımına göre, Türkiye'deki 10?24 yaş aralığı genç sayısı 18.809.26'dır.(10) 2008 yılında Gençlik kamplarından faydalanan genç sayısı ise 8.267 kişidir. Bu sayısal veriler gösteriyor ki; genç nüfusun sadece 5/10.000'i gençlik kamplarından faydalanabilmektedir.Bu çalışmanın amacı; Kampların fiziki şartları ve uygulama sistemleri hakkında bilgi vermek ve adı geçen kuruluşlarda kampçı olarak katılan gençler ve gençlik kamplarında eğitimci olarak görev yapan kamp liderlerinin, gençlik kampları ile ilgili görüşlerini ortaya koyabilmektir.Veriler SPSS for Windows 13,0 paket programıyla analiz edilmiştir. Kampçı gençler ve kamp liderlerin kişisel özelliklerinin (cinsiyet, yaş, kamplara katılım sayısı ve mesleki kıdem) çözümlemelerinde frekans ve yüzde teknikleri uygulanmıştır. Kampçı gençlerin ve Gençlik Kampı Liderlerinin niteliklerine ilişkin görüşlerin belirlenmesinde, değişkenler dikkate alınmadan, aritmetik ortalama ve standart sapma teknikleri kullanılmıştır. Uygulanan testlerin anlamlılık düzeyi 0.05 düzeyinde incelenmiştir.Araştırma sonuçlarına göre kampçı gençler, gençlik kamplarının daha çok il'de açılması gerektiğini, yeni arkadaşlıklar edindiklerini ifade ederlerken, gençlik kampı liderleri, gençlik kampı liderliğini sevdikleri için yaptıklarını ve gençlik kampı liderliğini gönüllü olarak yaptıklarını ifade etmişlerdir.Sonuç olarak gençlik kamplarından daha fazla sayıda gencin faydalanabilmesi için, gerekli tanıtım çalışmalarının yapılması ve daha çok yerde gençlik kampı açılması önerilmektedir.

Officially three institutions serve for youth camping in Turkey is Youth and Sports Administration (GSGM), National Education Ministry (MEB) and Red Crescent. According to 2007 census there were 18.809.26 (10) youth between 10 and 24 in Turkey. However, only 8.267 youth had been served in youth camps in 2008. These statistics indicate that only 5/10.000 of the youth population utilize from youth camps.The purpose of the present study is to find out perspectives and expectations of the both youth and camp leaders who attend as campers and educators mentioned above in intuitions' camps. The study is to give information about physical conditions of the camps and their practice methods.The data was analyzed with SPSS for Windows 13.0 program. To analyze the camp educators and campers' personal information ( gender, age, number of camp attendances and profession) frequency methods were used. In determining both campers and camp leaders' perspectives, arithmetic medium and standard deviation methods were utilized; visibilities were ignored. The level of significance for the surveys was examined at 0.05 level.The research showed that campers want camps not only in close central places but also in distant places as they construct new friendships at camps by the way. In addition to this, camp leaders (educators) stated that they work as camp leaders not to make money but because they like to work at camps as a part of their idealism in this issue.As a result, it is suggested that necessary advertising to reach greater amount of youth should be done and more camps should be opened in various cities.
Analysis of youth comps in Turkey
Keywords: Spor