OLAY MÜDAHALESİ KAPSAMINDA WİNDOWS İŞLETİM SİSTEMİNE SAHİP CİHAZLARDAN TRİYAJ KAYITLARININ ELDE EDİLMESİ - YENİYOL, KAAN (Fırat Üniveristesi, 2021)
Günümüzde, siber saldırganlar ele geçirdiği makineler üzerinde hızlı yayılım gösterebilmektedir. DFIR ekipleri, saldırının izlerini tespit etmek ve takip etmek için güvenlik ihlaline maruz kalan makinelere ait disklerin fiziksel veya mantıksal disk imajları almaktadırlar. Olay müdahale ve adli bilişim süreçlerinde vakaya ait dijital delillerin toplanması önem arz etmektedir. Herhangi bir vakada enfekte olmuş makinelerden disk imajı alıp analizini sağlamak uzun uğraşlar gerekmektedir. Adli bilişim uzmanları, saldırının takibi sürdürebilmesi için bazı makinelerden hızlı veriler toplayıp analiz etmelidir. Enfekte olmuş cihazlardan saldırının kaynağının ve yayılımın tespiti için Windows işletim sistemine sahip sistemlerden birkaç dosya sistem kaydı veya log dosyalarının toplanması ile sağlanmaktadır. Adli bilişim uzmanının, vakanın hızlı analizi için canlı bir sistemden veya adli bir imaj içerisinden önemli işletim sistemi dosyalarını toplaması yeterli olacaktır. Bu tez çalışmasında, programların çalıştırılma, silinen veya bilinmeyen dosya, kullanıcı aktivite kayıtları ele alınmıştır. Windows işletim sistemlerine sahip local veya remote makineler üzerinde önemli kayıtların triyaj yöntemleri ile toplanmasından söz edilmiştir. Bu tez çalışması kapsamında, Windows aktif dizini üzerinde yer alan cihazlara uzaktan bağlanarak cihazlar üzerinden dosya sistem ve uygulama kayıtlarının toplanmasını sağlayan ve Powershell betiğinde geliştirilen PS-TRIAGE isimli yazılım kodlanmıştır. PS-TRIAGE yazılımı ayrıca, makine üzerinden toplanan triyaj kayıtlarında ön analiz sağlayarak ve olay müdahale analistine çıktı olarak vermektedir.

Cyber threat actors can spread rapidly over the environment by using the machines that they compromised. DFIR teams acquire physical or logical disk images of the disks belong to compromised machines to detect and track the traces of the attackers. It is important to collect digital evidence of the incidents in incident response and digital forensic processes. In any case, it takes a long effort to acquire disk image from infected machines and analyze it. In some cases, Incident Response Analysts have to collect and analyze data from some machines as quick as possible in order to keep track of the attackers. Disk image acquiring processes can be achieved by collecting several file systems records or log files from devices with Windows operating systems to detect the root cause of the cyber-attack. It will be sufficient for the Incident Response Analysts to collect important operating system files from a live system or a forensic disk image for quick analysis of the case. In this article, Evidence of Program Execution, Deleted File or File Knowledge, Account Usage records will be discussed within the scope of analysis process. In this paper studies about collecting important records on local or remote machines with Windows operating systems by triage methods will be explained. As part of this thesis, a software called PS-TRIAGE, developed in the PowerShell script, was encoded that allows you to remotely connect to devices located in the Windows Active Directory and collect file system and application records via devices. PS-TRIAGE software also provides pre-analysis on machine-collected triage records and provides output to the incident response analyst.
Collection of triage from machines with windows operating system in incident response
Keywords: Bilgisayar Mühendisliği Bilimleri-Bilgisayar ve Kontrol