Mevlânâ'nın Vahdet Anlayışı ve Paradoksal Söylemi - Yıldırım, Mehmet Ali (My University, 2008)
Tasavvufun farklı coğrafya ve kültürlere yayılmış olması nedeniyle, mutasavvıfların Yaratıcı, âlem ve insanla ilgili görüşlerinde bazı farklılıklar bulunmaktaydı. Bu farklılıklar onların vahdet-i vücud anlayışında da görüldü. Tasavvufun önde gelen şairlerinden biri olan Mevlânâ, vahdet-i vücud anlayışını vahdet-i şuhud olarak yorumlamıştır. Onun şiirlerinin önemli bir özelliği de paradoksal olmasıdır.
Keywords: Islami düşünce; tasavvuf; islam felsefesi; dini şiir; çelişki; teklik; mevlana celaleddin rumi; vahdet-i vücud