FOTOVOLTAİK GÜÇ KAYNAKLI AKILLI SENSÖR TABANLI OTOMATİK BUĞDAY BİÇME MAKİNASI TASARIMI VE GERÇEKLEŞTİRİMİ - KAPICIOĞLU, ABDULLAH (Fırat Üniveristesi, 2015)
Çağımızın en büyük problemleri çevre kirliliği ve fosil yakıt kaynaklarının azalmasıdır. Teknolojinin gelişmesine paralel olarak günümüzde tarım faaliyetleri çok büyük oranda makinalarla gerçekleştirilmekte ve bu makinaların enerji ihtiyaçları çoğunlukla petrol ürünleri ile karşılanmaktadır. Bu ürünler tarım maliyetini artırmakta ve çevre kirliliğine sebep olmaktadır. Bu gelişmelere paralel olarak emisyon üretmemeleri ve sınırsız olmaları nedeniyle yenilenebilir enerji kaynakları da her geçen daha fazla ilgi çekmekte ve kullanılmaktadır. Bu çalışmada fotovoltaik dönüşümle enerjisini yenilenebilir enerji kaynaklarından en büyük potansiyele sahip olan güneşten alan, akıllı sensörler ile desteklenmiş buğday biçme makinası tasarlanmıştır. Panel, akıllı sensör ve genel sistem performansları ayrı ayrı ele alınarak incelenmiştir.

The biggest problem of our time are environmental pollution and the reduction of fossil fuel resources. Most of the agricultural activities are performed by machines accordingly to development of technology in our day. The energy required by these machines are commonly provided by petroleum products. These products raise the cost of agricultural activities and cause environmental pollution. In parallel to this developments, since they do not produce emission and they are limitless, renewable energy resources attract more attention and they are more widely used day by day. In this study, a wheat mover machine was designed supported by smart sensors and taking its energy with photovoltaic transformation from the sun, biggest renewable energy resources. The performances of the panel, the smart sensor and the general system are considered and evaluated separately.
An experimental research for smart sensor based photovoltaic supported wheat mower
Keywords: Enerji