Baraj Emniyeti İçin Gözlemsel İnceleme Ve Değerlendirmelerin Rolü - Emiroğlu, M. Emin; Edıl, Tuncer B.; Kalkan, Yunus; Karadeniz, Halil; Celep, Zekai (Su Vakfı [EN], 2020)
Bu çalışmada, periyodik olarak yapılan gözlemsel incelemelerin ve değerlendirmelerin rolü tartışılmıştır. Çeşitli ölçüm aletlerinin etkili kullanımı, sürekli ve güvenilir verilerin temini ve verilerin kayıt altına alınması ve değerlendirilmeleri tartışılmıştır. Barajların emniyeti; sosyal, ekonomik ve çevresel faktörler bakımından oldukça önemlidir. Baraj emniyeti için yapılan detaylı gözlemsel inceleme ve değerlendirmeler, barajların önemine, karmaşık tasarımına ve barajın hasar görme seviyesine göre değişiklik göstermektedir. Barajların emniyeti için barajlarda yapılan ölçüm sonuçlarının kayıt altına alınması ve gerekli durumlarda arazi ve laboratuvar deneylerinin yapılması önem taşımaktadır. Baraj emniyeti değerlendirmelerinde, farklı disiplinlerdeki uzmanların birlikte çalışmaları önemlidir. Barajların ve ilave yapılarının emniyetinin incelenmesinde sadece nicel veriler değil aynı zamanda sözel ifadelerinde bilgisayar ortamında kayıt altına alınması oldukça önemlidir.
Keywords: Civil Engineering; İnşaat Mühendisliği