YUKARIMADEN KÖYÜ (ARTVİN) ÇEVRESİNDE BULUNAN TERK EDİLMİŞ MADENLERİN ASİT MADEN DRENAJI JEOKİMYASI VE ÇEVRESEL ETKİLERİ - KARGINOĞLU, YUSUF (Fırat Üniveristesi, 2019)
Artvin, Doğu Karadeniz boyunca doğu-batı doğrultulu olarak uzanan metalojenik kuşağın önemli noktalarından biridir. Yukarımaden köyü (Artvin) çevresinde bulunan Eosen yaşlı dasitik sokulumda hidrotermal Cu-Pb-Zn cevherleşmeleri bulunmaktadır. Bu cevherleşmeler, yüzyıllar boyunca işletilmiş, son yıllarda terk edilmiştir. Madencilik faaliyetleri sonucunda ortaya çıkan pasa yığınları, düşük tane boyları ve yüksek gözeneklilikleri nedeniyle, oksijen ve yüzey suları gibi ajanlara daha fazla maruz kalmaktadır. Çalışma alanında bulunan Sakart, Bilizor ve Maden derelerinden alınan su ve dere kumu numunelerinde yapılan analizlerde, Sakart derede yüksek metal içeriği saptanmıştır. Ayrıca yapılan Sakart derede düşük pH ve yüksek elektriksel iletkenlik değerlerine rastlanmıştır.

Artvin is one of the most important areas in Eastern Black Sea metallogenetic belt. A dacitic intrusion around Yukarımaden (Artvin) has many hydrothermal Cu-Pb-Zn mineralisations. Mining activities had been operated by different companies since 14th century to 1920's. There are many abandoned galleries in study area. As a result of mining operations, huge amounts of tailings that consist small particles and have high porosity are cumulated and being exposed to oxygen and surface waters. Sediment and water samples are collected from Sakart, Bilizor and Maden streams and analysed. Test results show that Sakart dere has high metal content, high electrical cunductivity and low pH.
Acid mine drainage geochemistry and environmental effects of abandoned mines around yukarimaden village (Artvin, Turkey)
Keywords: Jeoloji Mühendisliği