İRRİTABL BARSAK SENDROMU TANILI HASTALARDA KONVANSİYONEL VE KONVANSİYONEL+LACTOBACİLLUS REUTERİ TEDAVİSİNİN VİSFATİN, BAZI SİTOKİN DÜZEYLERİ VE FONKSİYONEL BARSAK HASTALIĞI ŞİDDET İNDEKSİ ÜZERİNE ETKİLERİNİN DEĞERLENDİRİLMESİ - YILDIZ, YENER (Fırat Üniveristesi, 2012)
İrritabl Barsak Sendromu (İBS) patofizyolojisinde, son yıllarda intestinal duvarda immun bir aktivasyon ve minimal inflamasyon olduğu gösterilmiştir. Bu çalışmada güçlü anti-inflamatuvar etkileri olan Lactobacillus reuteri tedavisinin İBS hastalarında serum visfatin, bazı sitokin düzeyleri ve fonksiyonel barsak hastalıkları şiddet indeksi (FBHŞİ) üzerine etkilerini araştırmak amaçlanmıştır.Çalışmaya, İBS tanısı konulmuş 18 yaşından büyük 36 hasta alındı. Hastaların onayı alındıktan sonra uygun şekilde kan örnekleri alındı ve FBHŞİ hesaplandı. 22 sağlıklı gönüllü kontrol grubu olarak alındı. Hastaların bazal kan değerleri kontrol grubu ile karşılaştırıldı hasta grubunda visfatin düzeyi yüksekti, NF-?B, TNF-?, düzeyleri yüksekti ancak anlamlı değildi. 36 İBS hastası birebir randomize edildi ve 4 hafta boyunca bir gruba konvansiyonel (K) (Alverin Sitrat + Simethicone cap 3x1), diğer gruba konvansiyonel+L. Reuteri (K+LBR) tedavisi verildi. Tedavi sonu değerlendirmede visfatin, NF-?B, TNF-?, FBHŞİ değerlerinde K+LBR grubunda daha belirgin olmakla birlikte her iki grupta da düşüş saptandı. Visfatin ve NF-?B değerlerindeki düşüş istatistiksel olarak anlamlıydı. FBHŞİ değerlerindeki düşüşler K+LBR grubunda daha belirgindi. K+LBR grubunda vücut kitle indeksi (BMİ) anlamlı oranda düştü. Her iki grubun birbirleri ile yapılan karşılaştırmasında parametrelerdeki düzelmeler K+LBR grubunda daha belirgin olmakla birlikte gruplar arasında istatistiksel anlamlı fark oluşmamıştır.Sonuç olarak İBS hastalarının sanılanın aksine, serumlarında normalden anlamlı yüksek inflamatuvar etkili sitokin ve adipokin düzeyleri vardır. Bu yüksek sitokin ve adipokin düzeyleri hastaların semptomlarının patofizyolojisinde rol oynayabilir. Konvansiyonel tedavilere yan etki profilleri oldukça iyi olan probiyotiklerin eklenmesi sitokin ve adipokin düzeylerini azaltarak hastaların semptomlarında önemli iyileşme sağlayabilirler.Anahtar kelimeler: İrritabl Barsak Sendromu, Visfatin, NF-?B, TNF-?, Lactobacillus reuteri.

In recent years immune activation and minimal inflamation of the intestinal wall has been revealed in the Irritable Bowel Syndrome (İBS) pathogenesis. In this study we aimed to determine the effects of Lactobacillus reuteri; a strong anti inflammatoric agent; on the serum visfatin and some other cytocine levels and functionel bowel diseases severity index (FBDSI).Thirty-six patients older than 18 years old were included in our study. After the informed consent blood samples were obtained properly and FBDSI were calculated. Study includes 22 healthy volunteers as control group. Visfatin levels of patient group were significantly higher than control group. Nuclear factor-?B and TNF-? levels were unsignificantly higher in the patient group. We randomized patients into two groups and administered convantional therapy (C) (Alverine cytrate+simethicone 3X1) to first group and convantional+L. reuteri (C+LBR) to the second group. After the therapy visfatin, NF-?B, TNF-?, FBDSI levels decreased in both groups but dominantly in C+LBR group. Decrease of FBDSI was evident in C+LBR group. Additionally body mass index (BMI) values decreased in C+LBR group significantly. Improvement of parameters were evident in C+LBR group, but this was not statistically significant.In conclusion, in contrast to general opinion, serum levels of inflammatoric cytokines and adipokines are higher in İBS patients. This reality may be important in the pathogenesis of İBS. Addition of tolerable probiotics to the convantional therapy may diminish the serum cytokine and adipokine levels and may cause healing the symptoms of the patients.Keywords: Irritable bowel syndrome, visfatin, NF-?B, TNF-?, Lactobacillusreuter
Evaluation of the effects of conventional and conventional plus lactobacillus reuteri therapy on serum visfatin, some cytokines levels and functional bowel disorder severity index in irritable bowel syndrome patients
Keywords: Gastroenteroloji