Ropivakainin oluşturduğu idrar inkontinansı - Beştaş, Azize; Yıldırım, Aslı (My University, 2005)
Epidural yoldan ropivakain verilmesiyle % 1-5 oranında idrar retansiyonu gelişebilmektedir. Ropivakain ile epidural anestezi sağlanan bu olgu, uzun süreli idrar retansiyonu ve sonrasında idrar inkontinansı gelişmesi nedeniyle ele alınmıştır.Kırk bir yaşında ve 74 kg. ağırlığında, ASA I erkek olgu, sağ diz menisküs yırtığı nedeniyle epidural anestezi altında, artroskopi ile rüptür eksizyonu uygulanmak üzere operasyona alındı. Premedikasyon 2.5 mg midazolam ve 0.5 mg atropin im yapılarak sağlandı. L4-5 epidural aralığa kateter yerleştirildikten sonra test dozu olarak 3 mL % 2'lik epinefrinli (1:200000) lidokain verildi. Kateterin yerinden emin olunduktan sonra 18 mL % 1'lik ropivakain epidural kateterden verildi. Yaklaşık 15 dk. sonra T10 seviyesinde duyusal blok ve Bromage skalası ile 2. derecede motor blok geliştiği saptandı. Postoperatif ilk 6 saat içinde idrar retansiyonu ve sonrasında idrar inkontinansı gelişti. Eksternal mesane masajı ve neostigmin (0.5 mg, iv) ile mesane fonksiyonları 12 saat içinde normale döndü.Ropivakainin anestezik ve istenmeyen etkileri, kullanılan dozlar ve konsantrasyonuyla ilişkilidir. Yüksek konsantrasyonlarda ropivakain kullanılan olgularda idrar retansiyonunu idrar inkontinansının izleyebileceği ve üretral kateterizasyonunun gerekebileceği dikkate alınmalıdır.
Keywords: Üriner kateterizasyon; Erişkin; Erkek; Üriner retansiyon; Anestezi; epidural; İdrar kaçırma; Ropivakain