MELATONİNİN SIÇAN TİMUS HÜCRE KÜLTÜRLERİNDE TH1/TH2 DENGESİ ÜZERİNE ETKİLERİ - ŞAHİN, ZAFER (Fırat Üniveristesi, 2006)
MELATONİNİN SIÇAN TİMUS HÜCRE KÜLTÜRLERİNDE Th1/Th2 DENGESİ ÜZERİNEETKİLERİZafer ŞAHİNÖZETİmmün sistem ve melatoninin (MT) ana kaynağı olan pineal bez arasında karşılıklı bir ilişki olduğu ileri sürülmektedir. Farklıhayvan türlerinde MT'nin immünomodülatör etkiye sahip olduğu rapor edilmiştir. Ancak MT'nin ve aynı zamanda onun temelkaynağı olan pineal bezin timositlere ve sitokin sekresyonu profiline etkisi iyi anlaşılamamıştır. Bu nedenle, çalışmamızda intak vesham-pinealektomi'den (Pnx) ibaret olan Pnx yapılmamış grup ve Pnx yapılmış sıçanların timus hücre kültürlerinde T helper 1/Thelper 2 (Th1/Th2) lenfosit dengesine MT'nin etkisini araştırmayı amaçladık.Sitokin üretim profilini belirlemek için deneyler, 10 Âµg/ml concanavalin A (Con A) ile uyarılmış ve uyarılmamış timositlerdegerçekleştirildi. İnterferon-gamma (IFN-Î³) (Th1 hücreleri tarafından üretilir), interlökin (IL)-4 ve IL-10 (Th2 hücreleri tarafındanüretilir) seviyeleri, süpernatantlar MT'nin iki farklı konsantrasyonlarıyla (10 ve 100 ÂµM) muamele edildikten, 0 ve 24 saat sonraölçüldü. IFN-Î³ seviyesi, Pnx yapılmış sıçanlarda, hem Con A ile uyarılmış hem de uyarılmamış 24 saat medyumlarında anlamlışekilde arttı. Buna karşın, IL-10 seviyesi ise Pnx'li sıçanların Con A'lı ve Con A'sız gruplarında anlamlı şekilde azaldı. MT'nin100 ÂµM konsantrasyonu, Pnx'in IFN-Î³ ve IL-10 seviyelerine olan etkilerini düzeltti ancak, MT'nin 10 ÂµM'lık dozu etkisizdi;kontrol ve MT uygulanmış gruplar arasında IFN-Î³ ve IL-10 seviyelerinde anlamlı farklılık yoktu.Sonuçlarımız, Pnx yapılmasıyla sitokin üretim profilinin anlamlı bir şekilde Th1 yönüne doğru kaydığını, MT'nin 100 ÂµMdozunun uygulanmasıyla IFN-Î³ seviyesinin azalması ve IL-10 seviyesinin artmasının, Th2 baskınlığının bir işareti olarak kabuledilebileceğini ve bu etkinin doz bağımlı bir şekilde MT ile ilişkili olabileceğini göstermektedir.

EFFECTS OF MELATONİN ON Th1/Th2 BALANCE IN THYMUS CELL CULTURES IN RATZafer ŞAHİNABSTRACTA reciprocal relationship between the pineal gland, the main source of melatonin (MT) and the immune system has beensuggested. It has been reported that MT has immunomodulatory actions in different animal species; however, effects of MT andits main source (the pineal gland) on thymocytes and its cytokine secretion profiles are not well-understood. Therefore, weaimed to investigate the effects of MT on the T helper 1 (Th1) and T helper 2 (Th2) lymphocyte balance in thymocyte culturesprepared from pinealectomized (Pnx) and non-Pnx rats consisting of intact and sham-operated control rats.The experiments were performed in 10 Âµg/ml concanavalin A (Con A) stimulated and nonstimulated thymocytes fordetermination of cytokine production profiles. Interferon-gamma (IFN-Î³) (produced by Th1 cells), interleukin (IL)-4 and IL-10(produced by Th2 cells) concentrations were measured in the supernatants at 0 and 24 h after treatment with two differentconcentrations of MT (10 and 100 ÂµM). IFN-Î³ levels increased significantly at 24 h in both Con A stimulated andnon-stimulated media prepared from Pnx rats. In contrast, IL-10 levels were sigificantly reduced at 24 h in the culturesbelonging to Pnx rats with and without Con A. While 100 ÂµM concentration of MT adversed the effects of Pnx on IFN-Î³ andIL-10 levels, the 10 ÂµM dose of MT had no effect. There was no significant differences between the control and MT treatedgroups in terms of IFN-Î³ and IL-10 levels.Our results show that the cytokine production profile was significantly shifted towards Th1 by Pnx and implicate that 100ÂµM dose of MT treatment can decrease IFN-Î³ and increase IL-10, which is regarded as a sign of Th2 dominance. This findingcan be attributed to the dose of MT applied.
Effects of melatonin on Th1/Th2 balance in thymus cell cultures in rat
Keywords: Fizyoloji