Adenoid hipertrofisinde serbest oksijen radikallerinin rolü - Kaygusuz, İrfan; Ilhan, Nevin; Karlıdağ, Turgut; Keleş, Erol; Yalçın, Şinasi; Cetıner, Hasan (My University, 2003)
Amaç: Adenoid hipertrofisinin etyopatogenezinde serbest oksijen radikallerinin rolünün araştırılması.Gereç ve Yöntem: Çalışmaya adenoidektomi yapılması planlanan 91 hasta alındı. Hastalardan adenoidektomi yapılmadan önce ve adenoidektomiden iki hafta sonra iki ml venöz kan alınarak plazma malondialdehit ve süperoksitdismütaz seviyelerine bakıldı. Ayrıca adenoid spesmeninden de doku malondialdehit ve süperoksitdismütaz seviyeleri ölçüldü.Bulgular: Plazma malondialdehit seviyesi adenoidektomi öncesi ortalama 36.25±11.50 nmol/grHb iken adenoidektomiden iki hafta sonra ortalama 32.38±8.17 nmol/grHb olarak bulundu (p<0.05). Plazma süperoksitdismütaz seviyesi ise ameliyattan önce ortalama 1097.47±353.04 U/grHb, ameliyattan sonra ise 1300.49±397.95 U/grHb olarak bulundu (p<0.05). Adenoid dokusundaki malondialdehit ve süperoksitdismütaz değerleri sırasıyla 6.86±2.99 U/mg protein ve 1.52±0.94 U/mg protein olarak bulundu. Adenoid dokusundaki malondialdehit ve süperoksitdismütaz değerleri ile ameliyat öncesi ve ameliyat sonrası plazma malondialdehit ve süperoksitdismütaz değerleri arasında korelasyon olmadığı görüldü (p>0.05).Sonuç: Bu bulgularla serbest oksijen radikallerinin adenoid hipertrofisinin etyopatogenezinde rol oynayabilecek faktörlerden biri olduğunu ve bu konuda daha fazla çalışma yapılması gerektiğini düşünmekteyiz.
Keywords: Adenoidler; Reaktif oksijen türleri; Hipertrofi; Süperoksit dismutaz; Malondialdehit