Üst solunum yolu infeksiyonları ile tetiklenen akut astım ataklarında viral etkenler, kan eozinofil sayısı, ECP değeri, ECP/eozinofil oranları - Tayman, Cüneyt; Ozmen, Serap; Badur, Selim; Arslan, Zafer (My University, 2010)
Giriş: Çocuklarda astım atakları sıklıkla viral solunum yolu infeksiyonları ile tetiklenmektedir. Bu çalışmada etkeni belirlenmiş viral üst solunum yolu infeksiyonu-atak ilişkisinde eozinofil sayısı, serum eozinofilik katyonik protein (ECP) seviyesi ve ECP/eozinofil düzeyinin etkileşimini görmek amaçlanmıştır. Gereç ve Yöntem: Çocuk allerji servisine astım atağı ile yatırılan hastalardan üst solunum yolu infeksiyonu semptomları görülenlerden atakla ilk başvuru anında viral etkeni tespit edilmek üzere nazal mukozal sürüntü alındı. Alınan örneklerden viral etken üretmek üzere viral çalışmaları yapıldı. Başvuru anında alınan kan örneklerinden eozinofil sayısı, ECP çalışılarak, ECP/eozinofil oranı hesaplandı. Elde edilen sonuçlar astım atağı, viral etken, kullanılan ilaçlar ve sigara gibi çevresel maruziyetlerin etkisini görmek üzere karşılaştırıldı. Bulgular: Çalışma kriterlerine uyan 42 hastanın 13 (%33.3)’ünde başta respiratuar sinsityal virüs (RSV) olmak üzere influenza A/H3N2, parainfluenza tip 3 viral etkenler olarak saptandı. RSV tüm atak tipleri içinde dokuz olgu ile en çok saptanan etkendi. Hastaların eozinofil sayısı, ECP değerleri arasında pozitif korelasyon vardı. Atağın viral infeksiyonla olması, allerjen duyarlılığı, profilaktik ilaç kullanımı, sigara maruziyeti, atak şiddeti gibi etkenlerin eozinofil sayısı, ECP, ECP/eozinofil oranı üzerinde anlamlı etkilerinin olmadığı görüldü. Sonuç: Çocuklarda astım atakları RSV başta olmak üzere viral etkenlerle tetiklenmektedir. Atak esnasında eozinofil sayısı, ECP düzeyi gibi inflamasyon markırları ve ECP/eozinofil oranları atak şiddetine ve nedenine göre farklılık göstermemektedir. Hastaların allerjenle duyarlanmış olması, profilaktik ilaç kullanımı ve sigara maruziyeti bu düzeyleri etkilememektedir.
Keywords: Solunum Sistemi; Genel ve Dahili Tıp; Sağlık Bilimleri ve Hizmetleri; İmmünoloji