BİZANS DEVLETİ'NDE MESLEK BİRLİKLERİ - KARAASLAN, PERİHAN (Fırat Üniveristesi, 2012)
Esnaf, kelime anlamı olarak sınıflar anlamına gelir. Bağımsız çalışan, sermayesi olmayan, kol ve beden gücüne dayanarak iş yapan girişimcileri tanımlamak için kullanılır. Zanaatkâr ve küçük ticarethane sahipleri esnaf olarak anılır. Günlük yaşamımızın kolaylaşmasını sağlayan ve aslında her karşılaşmamızda da ahlakını sorguladığımız bu grupta, fırıncıdan çömlekçiye, kasaptan müzisyene, ayakkabıcıdan marangoza, dericiden demirciye ve kuyumcuya varana kadar pek çok meslek grubu yer almaktadır.İstanbul'u siyasi, sosyal ve iktisadi denetimi altında tutan Bizans esnaf ve teşkilatı, merkezin ekonomik ihtiyaçlarını sistemli bir şekilde karşılamıştır. Dini, ahlaki ve sosyal örgütlenmeyi bünyesinde barındıran lonca teşkilatı, toplumsal örgütlenmenin işleyişinin de mükemmel bir örneğidir. Ancak her yapı zamana bağlı olarak değişme, gelişme ve yok olmaya mahkûmdur. Bizans Lonca Örgütlenmesi de teknolojik ve demografik gelişmeye karşı zaman zaman direnmiş ancak 12. yüzyılda yaşanan Haçlı seferleri Bizans ekonomisini zarara uğratmış, Bizans ticaret ve endüstrisi İtalyanların eline geçmiştir. Son dönem Bizans ekonomisi güçlü bir feodalleşme dönemine girmiştir.Anahtar Kelimeler: Esnaf, Zanaatkâr, Lonca Örgütlenmesi, Feodalizm?

Guilds mean 'classes' as the meaning of the word. It is used to define entrepreneurs that self-employed, on-capital and working on the strength of arm and body. Artisans and owners of small business are mentioned as guilds. In this group, making our daily lives easier and in fact, we have questioned their morality whenever we meet; there are many tribes from different sectors as baker, potter, butcher, musician, shoemaker, carpenter, leather dealer, blacksmith and jeweler.The Byzantium guilds and artisans that control the Istanbul in politics, social and economic, provided the economic necessities of the center in a systematic way. Guild organization that hosts the religious, moral and social organisation is also an excellent example of the functioning of social organisation. However, every formation is destined to perish as time dependent change and development. Byzantium Guild Organisation resisted against the technological and demographic development from time to time, but the Crusades in 12. century damaged the Byzantium economy and Byzantine trade and industry was taken by the Italians. Last period Byzantium economy entered the period of strong feodalism.Key Words: Guilds, Artisans, Guild Organisation, Feodalism
Professional unions of the Byzantine Empire
Keywords: Tarih