UZUN SÜRELİ PİPERASİLİN TAZOBAKTAM TEDAVİSİYLE GÖRÜLEN NÖTROPENİ: İKİ OLGU SUNUMU - Özgüler, Müge; Akbulut, Ayhan (My University, 2014)
Beta-laktam bir antibiyotik olan piperasilin ve piperasilin/tazobaktamın uzun süreli kullanımı, tüm diğer beta- laktamlar gibi kemik iliği süpresyonuna sebep olup nötropeni, trombositopeni veya pansitopeniye yol açabilmektedir. Bu etkikümülatif dozla ilgili olduğundan bu tedaviyi uzun süre alacak olan hastalarda dikkatli olunmalı ve hasta düzenli olarak tamkan sayımıyla kontrol edilmelidir. Bu çalışmada uzun süreli piperasilin/tazobaktam tedavisi almış ve nötropeni gelişmiş ikiolgu sunulmuştur.
Keywords: Genel ve Dahili Tıp; Mikrobiyoloji