FUZÛLÎ'NİN LEYLÂ VE MECNÛN MESNEVÎSİ'NİN ROMAN TEKNİĞİ BAKIMINDAN İNCELENMESİ - ALEMDAROĞLU, SELMA (Fırat Üniveristesi, 2008)
Fuzûlî, Dîvan şiirinin usta şairlerinden biridir. Arap, Fars ve Türk dillerini iyi bilen âlim bir şairdir. Şiir anlayışını ilim üzerine kurmuştur. Tasavvuf, Fuzûlî'nin şiirlerinde çok önemli bir unsurdur. Bütün sevgililer, ilâhi sevgili, yani Tanrı'dır. Bu sevgiyi en güzel ifade ettiği eseri ise Leylâ ve Mecnûn Mesnevîsi'dir.Leylâ ve Mecnûn Mesnevisi yapısı ve konusu itibari ile farklı şekillerde ele alınmaya müsait bir eserdir. Eserin bu özelliği düşünülerek roman tekniği bakımından incelemesi yapılmıştır. Bu incelemede eserin bakış açısı, olay örgüsü, zaman ve mekân özelliği ve şahıs kadrosu ele alınmıştır. Bu bölümler altında, eserdeki ilgili bölümler sınıflandırılarak açıklanmaya çalışılmıştır.

Fuzuli is one of the proficient poets of Divan poem. He set up his poeu thaught upon science. Sufizm is on of the important component of Fuzuli?s poems. All of the darlings are divine darling, in the other way God. His best book in which he explained this love is Leylâ and Mecnûn Mesnevi.Leylâ and Mecnûn Mesnevi is a kind of work that is appropriate for taking in hand by different ways. By thinking this feature of the book, the examination of it is made by the novel technique. In this examination the visual angle of the book, the sequence of the events, features of time and places, persons of the book are studied. Under this stages, the releated parts of the book, are classified and explained.
Study of Fuzuli?s Leyla and Mecnun Mesnevi by the way of novel technique
Keywords: Türk Dili ve Edebiyatı