VİTAMİNLERİN BİR KOMBİNASYONU OLAN REJUVEİNİX'İN LİPOPOLİSAKKARİD-GALAKTOZAMİN KAYNAKLI SEPTİK ŞOK MODELİNDE BÖBREK HASARI VE İNFLAMATUAR YANIT ÜZERİNDEKİ KORUYUCU ROLÜ - ŞAHİN, SÜMEYYE (Fırat Üniveristesi, 2022)
Çoklu organ yetmezliğine neden olan sepsis, dünya çapında yoğun bakım ünitelerinde yaygın olarak görülen, morbidite ve mortalitenin en sık nedenidir. Bu çalışmada antiinflamatuvar, antioksidan ve renal koruyucu etkileri olan rejuveinix'in sepsis ve sepsis ilişkili akut böbrek hasarında tedavi edici etkilerini araştırmayı amaçladık. Çalışmamız Fırat Üniversitesi 'Hayvan Deneyleri Yerel Etik Kurulu' onayı sonrasında 40 adet erkek BALB-c fare (yaş: 8 haftalık) randomize olarak 4 gruba ayrılarak yapıldı. Kontrol, LPS+GaIN, LPS+GaIN+RJX 2.5 ve LPS+GaIN+RJX 5 grupları oluşturuldu. LPS+GaIN grubu, lipopolisakkarid-galaktozamin septik şoka sokuldu. LPS+GaIN+RJX 2.5 grubu RJX 2.5 ml/kg, LPS+GaIN+RJX 5 grubu RJX 5 ml/kg ile tedavi edildi. Çalışmamızda böbrek fonksiyon testleri; BUN, kreatinin, proinflamatuar sitokinler; TNF-alfa, IL-1ß, IL-6, TREM-1, oksidatif belirteçler; serum ve böbrek dokusunda MDA, antiinflamatuvar sitokin; SIRT-1 düzeylerine bakıldı. Kontrol, LPS+GaIN, LPS+GaIN+RJX 2.5 ve LPS+GaIN+RJX 5, grubu verileri TNF-alfa, IL-1ß, IL-6, TREM-1, SIRT-1, BUN, kreatinin, serum ve böbrek MDA düzeyleri açısından karşılaştırıldığında tüm gruplar arasında istatistiksel olarak anlamlı fark saptanmıştır (p<0.05). LPS+GaIN grubu kontrol grubu ile karşılaştırıldığında TNF-alfa, IL-1ß, IL-6, TREM-1, BUN, kreatinin, serum ve börek MDA düzeylerinde anlamlı şekilde artış, SIRT-1 düzeyinde anlamlı şekilde azalış gözlendi (p<0.05). LPS+GaIN+RJX 2.5 ve LPS+GaIN+RJX 5 gruplarında bu parametrelerde tersi yönünde değişiklikler saptandı. LPS+GaIN+RJX 5 grubunda bu değişiklikler daha belirgin saptanmıştır (p<0.05). Böbrek dokularının histopatolojik incelemesinde de rejuveinix ile tedavi ettiğimiz gruplarda inflamatuvar hücrelerde ve hidropik dejenerasyonda azalma saptanmıştır. Bu çalışmada rejuveinixin sepsis ve sepsis ilişkili akut böbrek hasarında antinflamatuvar, antioksidan ve renal koruyucu etkilerinin olduğunu ve yüksek dozda bu etkilerinin daha belirgin olduğunun sonucuna vardık. Anahtar kelimeler: Lipopolisakkarit, Sepsis, Böbrek Hasarı, Rejuveinix

Sepsis, which causes multi-organ failure, is the most common cause of morbidity and mortality in intensive care units worldwide. In this study, we aimed to investigate the therapeutic effects of rejuveinix, which has anti-inflammatory, antioxidant and renal protective effects in sepsis and sepsis-related acute kidney injury. Our study was conducted after the approval of Fırat University "Animal Experiments Local Ethics Committee", and 40 male BALB-c mice (age: 8 weeks old) were randomly divided into 4 groups. Control, LPS+GaIN, LPS+GaIN+RJX 2.5 and LPS+GaIN+RJX 5 groups were composed. The LPS+GaIN group was put into lipopolysaccharide-galactosamine septic shock. LPS+GaIN+RJX 2.5 group was treated with RJX 2.5 ml/kg and LPS+GaIN+RJX 5 group with RJX 5 ml/kg. In our study, kidney function tests; BUN, creatinine, proinflammatory cytokines; TNF-alpha, IL-1ß, IL-6, TREM-1, antioxidant markers; MDA, anti-inflammatory cytokine in serum and kidney tissue; SIRT-1 levels were measured. The data of the group Control, LPS+GaIN, LPS+GaIN+RJX 2.5 and LPS+GaIN+RJX 5, according to TNF-alpha, IL-1ß, IL-6, TREM-1, SIRT-1, BUN, creatinine, serum and kidney MDA were made and statistically a significant difference was found between all groups when compared in terms of their levels (p<0.05). When the LPS+GaIN group was compared with the control group, TNF-?, IL-1ß, IL-6, TREM-1, BUN, creatinine, serum and kidney MDA levels were significantly increased, while SIRT-1 levels were significantly decreased (p<0.05). In the same parametres of LPS+GaIN+RJX 2.5 and LPS+GaIN+RJX 5 groups, opposite changes were found. These changes were more pronounced in the LPS+GaIN+RJX 5 group (p<0.05). In the histopathological examination of kidney tissues, a decrease in inflammatory cells and hydropic degeneration was detected in the groups we treated with rejuveinix. In this study, we concluded that rejuveinix has anti-inflammatory, antioxidant and renal protective effects in sepsis and sepsis-related acute kidney injury, and these effects are more pronounced at high doses. Keywords: Lipopolysaccharide, Sepsis, Kidney Damage, Rejuveinix
The protective role of rejuveinix, A combination of vitamins, on kidney damage and inflammatory response in lipopolysaccharide-galactosamine-induced septic shock model
Keywords: Nefroloji