FARKLI BAĞLAYICILARLA HAZIRLANAN POROZ ASFALT VE YARI RİJİT ÜSTYAPILARIN MEKANİK ÖZELLİKLERİNİN İNCELENMESİ - EL, ALEV AKILLI (Fırat Üniveristesi, 2024)
Poroz asfalt ve Yarı rijit kaplama tasarımı dünya genelinde uygulaması bulunan kaplama çeşitleri arasında yer almaktadır. Fakat uygulama alanı oldukça az sayıda ve sınırlı deneyimlere dayanmaktadır. Kaplama çeşitlerini kullanan ülkelerde saha deneyimleri sınırlı olmasına rağmen, performans ve geleceğe yönelik daha geniş bir kullanımı için büyük umut vaat eden kaplama çeşitleri arasındadırlar. Bu tez çalışmasında, farklı agrega ve farklı modifiyeli bağlayıcılar kullanılarak Poroz asfalt ve Yarı rijit üstyapı tasarımının yapılması amaçlanmaktadır. Çalışma kapsamında, bazalt ve kalker agregasının fiziksel ve mekanik özelliklerini değerlendirmek için yassılık indeksi, özgül ağırlık ve su emme, Los Angeles parçalanma, Mikro-Deval aşınma, dona karşı dayanıklılık, metilen mavisi, kum eşdeğerlilik ve soyulma mukavemeti deneyleri yapılmıştır. Ayrıca saf ve modifiyeli bitümler üzerinde bağlayıcı deneyleri yapılmıştır. Türkiye Petrol Rafinerileri sınıfından temin edilen B 50/70 ve B 160/220 penetrasyon sınıfına sahip saf bitüm ile SBS (Stiren-Butadien-Stiren) polimeri ve CR (Crumb Rubber) katkısıyla hazırlanan modifiye bağlayıcılar kullanılarak gözenekli asfalt karışımları hazırlanmıştır. Ayrıca Poroz asfalt karışımların içerisindeki boşlukların çimento harcı ile doldurulmasıyla birlikte Yarı rijit karışım numuneleri elde edilmiştir. Bu kapsamda karışım numuneleri üzerinde performans deneyleri yapılmış, bu deney sonuçlarından elde edilen veriler ışığında farklı agrega farklı bağlayıcılar ile hazırlanan Poroz asfalt ve Yarı rijit karışımların performansları incelenmiştir.

Porous asphalt and semi-rigid pavement designs are among the pavement types that are widely used worldwide. However, the field of application of such designs is quite limited and based on limited experience. Although field experience in countries using pavement varieties is limited, they are among the most promising types of pavement for performance and wider future use. In this thesis, it was aimed to design porous asphalt and semi-rigid pavement by using different aggregates and different modified binders. For this purpose, flatness index, specific gravity and water absorption, Los Angeles fragmentation, Micro-Deval wear, frost resistance, methylene blue, sand equivalence, and peel strength tests were carried out to assess the physical and mechanical properties of the basalt and limestone aggregate. In addition, binder tests were performed on pure and modified bitumen. Porous asphalt mixtures were prepared by using pure bitumen with penetration class B 50/70 and B 160/220 obtained from the Turkish Petroleum Refineries class together with SBS (Stiren-Butadien-Stiren) polymer and modified binders prepared with CR (Crumb Rubber) additive. In addition, semi-rigid mixture samples were obtained by filling the voids in porous asphalt mixtures with cement mortar. Within the scope of the study, performance tests were carried out on the mixture samples, and the performances of porous asphalt and semi-rigid mixtures prepared with different aggregates and different binders were examined evaluating the results of these tests.
Investigation of mechanical properties of porous asphalt and semi-rigid pavements prepared with different binders
Keywords: Ulaşım; İnşaat Mühendisliği