Türkiye’de Sağlık Turizmi ve Ekonomik Boyutlarının Uygulamalı Örneği, - Korkmaz, M., Aytaç, A., Yücel, A. S., Kılıç, B., Toker, F., Gümüş, S. (My University, 2014)
Sağlık turizmi alanında Turkiye gecmiş 20 yıllık surec icerisinde onemli gelişmeler kaydetmiş ve dunyanın sağlık turizmi alanındaki en başarılı ulkeleri ile rekabet etmeye başlamıştır. Ayrıca sağlık turizminden elde edilen gelir Turkiyede sağlık sektoru gelirlerinde onemli etkiye sahip olmakla beraber ulke ekonomisine de buyuk katkı sağlamaktadır. Calışmada sağlık turizminin sağlık sektoru icerisinde yeri ve etkilerinin incelenmesi amaclanmıştır. Bu bağlamda 2004-2013 yılları arasındaki sağlık harcamaları ve sağlık turizmi ile ilişkili ceşitli istatistiksel verilerden faydalanılmıştır. TUİK.den (Turkiye istatistik Kurumu) elde edilen veriler PASW Statistic 18 (SPSS-Statistical Package for Social Sciences) paket programında analiz edilmiştir. Analiz kapsamında, frekans tabloları ile regresyon testleri kullanılmıştır. Araştırma bulgularına gore, sağlık turizminde ozel hastanelerin daha cok tercih edildiği, Almanya, Bulgaristan ve Irak'ın en cok sağlık turisti gonderen ulkeler arasında yer aldığı, hizmet alımında diğer branşlar ile goz ve onkoloji alanında daha cok hizmet alındığı ve sağlık turizmi gelirlerinin turizmci sayısından etkilediği belirlenmiştir. Araştırma sonunda, 2013 yılı toplam sağlık turistlerinin %70.ini yabancıların oluşturduğu, sağlık turizminde sağlık harcamaları oranının %2.3 olduğu ve sağlık turizmi gelirlerinin toplam sağlık gelirlerinde onemli bir artış sağladığı sonucuna ulaşılmıştır.
Bildiri - Yayımlanmış
Keywords: sağlık; turizm; ekonomi; hizmet