DENTAL İMPLANT DESTEKLİ PROTEZLERDE İMPLANT SAYISININ VE YERLEŞİM ŞEKLİNİN SONLU ELEMANLAR METODUYLA ANALİZİ - TOPKAYA, TOLGA (Fırat Üniveristesi, 2013)
Kemik içi dental implantlar tam dişsiz ve kısmı dişsiz vakalarda protez desteklemek amacıyla kullanılır. Geçtiğimiz yıllarda implant tedavilerinde yüksek başarı oranları gözlenmiştir. Tam dişsiz vakaların implant destekli protezle tedavisinde birçok tasarım kullanılmaktadır. Bu tasarımlar protezin destek şekline göre sınıflandırılır: implant destekli sabit protezler, implant destekli hareketli protezler ve implant ve doku destekli hareketli protezler olarak sınıflandırılır. Gerçekleştirilen çalışmada alt çene tam dişsiz bir vakada protezin Nobel Biocare firmasının ürettiği Nobel Replace implantlara topuz başlı abutmentlerle tutturulmasının gerilme dağılımına etkisi araştırılmıştır. Çalışmada ikisi 4 implantlı üçü 2 implantlı olmak üzere 5 farklı yerle?im düzeni, titanyum ve zirkonyum olmak üzere iki farklı implant malzemesi ve üç farklı yükleme durumu için ANSYS Workbench programı kullanılarak gerilme analizleri gerçekleştirilmiştir. Sonuçlar incelendiğinde implant malzemesi olarak titanyum kullanılması bütün modellerde zirkonyum implant kullanılan modellerden daha düşük gerilme oluşmasına sebep olmuştur. Dört implantlı modellerde meydana gelen gerilmeler iki implantlı modellere nazaran daha düşük olarak tespit edilmiştir.implantlarda oluşan gerilmelerimplantın boyun bölgesinde yoğunla?mı?tır. Yükleme bölgelerinin gerilme üzerindeki etkisi incelendiğinde implantlarda olu?an en büyük gerilme değerleri birinci büyük azı dişinden yükleme durumunda gerçekleşmiştir.Anahtar Kelimeler: Dental implant, Hareketli protez, Sonlu elemanlar metodu

Endosseous dental implants are used as prosthetic treatment alternatives for treating partial or full edentulism. Excellent long term results and high success rates have been achieved using dental implants during the past decades. Several designs of the implant prosthesis have been used in the rehabilitation of the edentulous mandible. These designshave been classified by the nature of the support provided to the prosthesis: implantsupported fixed prosthesis, implant-supported removable overdenture, and an implantretained and tissue-supported removable overdenture. The aim of this study is investigate the stress distributions of implant retained overdentures. Nobel Replace is used as implant model. And ball attachment is used to support the prosthesis. Five different implant positions, two different implant materials and three different foodstuff positions used. Finite Element Analysis performed by using ANSYS Workbench.Results showed that higher stress values occurred on zirconium implant used models than titanium implant used models. Stress concentration areas were placed at the neck of implant. Maximum stress values occurred while foodstuff positioned at the first molar area.Keywords: Dental implant, Removable overdenture, Finite element method
Effect of implant number and implant position on stress distribution in implant retained overdenture prothesis
Keywords: Makine Mühendisliği