Öğretmenlerin dedikodu ve söylenti mekanizmasına ilişkin görüşleri: Nitel bir çalışma - Arabacı, İ. Bakır; Çakmak, Meltem Sünkür; Şimşek, Fatma Zehra (My University, 2012)
Bu araştırmada, ilköğretim okullarında görev yapan öğretmenlerin dedikodu ve söylenti mekanizmasına ilişkin görüşlerini ortaya koymak amaçlanmıştır. Araştırmada nitel araştırma desenlerinden olgubilim deseni, veri toplama aracı olarak görüşme tekniği kullanılmıştır. Araştırmanın örneklemini 2010-2011 öğretim yılında Elazığ İli’nde görev yapan değişik branşlardaki 64 öğretmen oluşturmuştur. Sorulara ilişkin verilerin analizinde frekans analizi ve içerik analizi tekniği kullanılmıştır. Araştırma sonucunda, öğretmenlerin eğitim örgütlerinde dedikodu ve söylentinin varlığına inandıkları, dedikodunun ‘kıskançlık, çekememezlik’ gibi nedenlerden dolayı ortaya çıktığını düşündükleri sonucuna ulaşılmıştır. Araştırmaya göre dedikodu ve söylenti mekanizmasına maruz kalan öğretmenlerin en çok gösterdikleri tepki ‘üzüntü duyma ve öfkelenme’ olarak belirlenmiştir.
Keywords: Eğitim; Eğitim Araştırmaları