BİZANS-PAPALIK İLİŞKİLERİ (X. - XV. YÜZYIL) - TAŞCAN, ARZU (Fırat Üniveristesi, 2000)
İnsanlık tarihinde kumlun imparatorluklar arasında, Roma - Bizans İmparatorluğu çok önemli bir yer işgal etmektedir. Bizans döneminde Hristiyanhğın resmi din olarak kabul edilmesinden sonra, devletin siyasal, kültürel ve sosyal yapısı dini bir veçheye bürünmüştür. Bu nedenle Bizans ile Papalığın münasebetleri kaçınılmaz bir hal almıştır. Bu tez' de Bizans ile Papalık arasındaki ilişkiler (X. - XV. Yüzyıl) konu edilmiştir. Çalışmada her yüzyıl müstakil olarak ele alınmış, sonuçta da genel bir değerlendirme yapılmıştır.

Among the empires that have ever been established, Roman Byzantium Empire occupies an important place in history of humanity. In the Byzantinium period after Christianity had been accepted as the cultural structure of the state turned into a religious feature. Therefore, the relations between Byzantinium and Vatican were mevitable. In this study, the relations between Byzantinium and Vatican (X. - XV. Centuries) were investigated. Every single century was handled seperately and at the end an overall evalmation was given.
Bizantien-Papacy relationships (X. - XV. century)
Keywords: Tarih; History