İRAN KAYNAKLARINA GÖRE NAZİ DÖNEMİNDE ALMANLARIN İRAN’DAKİ CASUSLUK VE PROPAGANDA FAALİYETLERİ - Şehitoğlu, Mustafa; Doğanay, Rahmi (My University, 2019)
Nazi iktidarının kurulduğu 1930’lu yıllar boyunca Almanlar yayılma ve büyük bir imparatorluk kurmafikriyle hareket ettiler. Bu nedenle “hayat alanı” olarak gördükleri doğu'ya yani Rus topraklarına, Kafkas veİran petrollerine yönelik planlar geliştirdiler. Bu çerçevede, İran’da bir Alman sempatisi oluşturabilecekBeşinci kol yapılanması içine girdiler. İran’da, İkinci Dünya Savaşı'na kadar önemli sayıda teknik uzman ileAlman hayranlığı ve Alman gücüne inanan siyasi ortam oluşturmayı başardılar. Savaş sırasında İran,Müttefikler tarafından, Alman unsurları ve Beşinci kolun varlığı nedeniyle işgal edildi. Böylece Almanlarınkontrolünden çıktı. Ancak İşgal altındaki İran’da, Alman “Beşinci Kolu”nun çeşitli casusluk ve propagandafaaliyetleri devam etti. Almanların İran'daki faaliyetleri Sovyet Rusya topraklarına başlattıkları saldırınınetkisizleşmesi ile son buldu.
Keywords: Tarih