Miyokardiyal iskemi-reperfüzyon hasarı ve melatonin - Sahna, Engin; Deniz, Esra; Aksulu, Hakkı Engin (My University, 2006)
Miyokardiyal iskemi-reperfüzyon hasarının özellikle reperfüzyon periyodu sırasında artmış serbest radikal üretimi ve hücre içi aşırı kalsiyum yüklenmesi ile ilişkili olduğuna inanılmaktadır. Pineal bezden salgılanan hormon olan melatonin, güçlü bir serbest radikal yakalayıcı ve antioksidan olarak bilinir ve hücre içi aşırı kalsiyum yüklenmesini inhibe edebilir. Bu derlemede, miyokardiyal iskemi-reperfüzyon hasarının temelini ve melatoninin iskemi-reperfüzyon ile ilişkili miyokardiyal hasar üzerindeki etkilerini özetledik. İnsan total antioksidan kapasitesi serum melatonin düzeyi ile ilişkilidir. Ani kardiyak ölüm insidansı sabah saatlerinde yüksektir ve bu saatlerde melatonin düzeyi anlamlı bir şekilde düşüktür. Koroner kalp hastalığı olanlarda normal bireylere göre melatonin düzeyi azalmıştır. Bu bulgular; melatoninin iskemik kalp hastalıklarının önlenmesi ve tedavisinde, baypas, koroner arter spazmı, anjiyoplasti ve trombolitik süreçler sonrası gelişen reperfüzyon hasarının ve özellikle de hayatı tehdit eder nitelikteki aritmilerin ve ileriki yaşam kalitesini etkileyebilen infarkt alanının önlenmesi gibi durumlarda klinik olarak test edilebileceğini düşündürmektedir.
Keywords: Melatonin; İskemi-reperfüzyon hasarı; Miyokard iskemisi