REKABET GÜCÜ EKSENİNDE ÇİN-ABD EKONOMİLERİNİN KARŞILAŞTIRILMASI: İHRACATA DAYALI BÜYÜME MODELİ - TAŞ, FATMA (Fırat Üniveristesi, 2022)
ABD ile Çin arasında dünya piyasasını olumsuz yönde etkileyen ticaret savaşı yaşanmaktadır. Bu savaş kendini teknoloji ve kur bazında göstermektedir. Daha önce az gelişmiş ülke konumunda olan Çin, kurumsal faktörler yoluyla yaptığı reformlar sayesinde dünyanın en büyük ikinci ekonomisi olarak kayda geçmiştir. Bu çalışmanın amacı, ABD ekonomisine karşı rekabet gücünü artıran Çin ekonomisinin hangi büyüme modelini izlediği sorusuna açıklık getirmektir. Bu nedenle girdi-çıktı analizi kullanılarak ihracata dayalı büyüme modeli ile incelenmiştir. 1990-2003 ve 2003-2011 olmak üzere iki döneme ayrılarak karşılaştırılmıştır. Bu karşılaştırma sonucu iki ülke için farklı sonuçlara varılmıştır. Çin'in her iki dönemde de ihracata dayalı büyüme modelini izlediği görülmüştür. Çin'de maliyetlerin düşük olması, değersiz döviz kuru politikasının izlenmesi ve düşük teknolojiden yüksek teknolojiye geçmesi, Çin'e rekabet gücü kazandırmıştır. Makroekonomik düzeltmelerle yapılan bu reformlar, Çin'in ilerde ABD'den daha iyi bir konumda yer alacağı ve dünyanın en büyük ekonomisine sahip olacağına dair tahminleri güçlendirmektedir. Bunlarla birlikte Çin'in ucuz mal propagandasıyla ABD, Çin ürünlerine bağımlı hale gelmiştir. Böylece Çin'e karşı dış ticaret açığı sürekli artmıştır. ABD, Çin ürünlerine olan bağımlılığı azaltmak için gümrük tarifelerine geçmiş ve yaptırımlar uygulamıştır. Tüm bunlara rağmen ABD'nin Çin'e olan dış ticaret açığında ciddi bir düşüş gerçekleşmemiştir. Bu nedenle Çin-ABD ekonomisinin karşılaştırılması, araştırmacılar için büyük önem taşımaktadır. Bu çalışmanın iki döneme ayrılıp kurumsal faktörler ile incelenmesi ve girdi-çıktı analizi ile ihracata dayalı büyüme modelinin hatlarının belirlenmesi açısından özgün olmaktadır. Döviz kuru, verimlilik ve ücret artışı arasındaki ilişki incelenmiştir.

There is a trade war between the USA and China, which negatively affects the world market. This war manifests itself on the basis of technology and currency. China, which was previously a developing country, has now surpassed the United States as the world's second-largest economy as a result of institutional reforms. The aim of this study was to determine which growth model the Chinese economy has adopted in order to strengthen its competitiveness against the US economy. In line with this purpose, input-output analysis was used to investigate the export-led growth model. It was divided into two periods, 1990-2003 and 2003-2011, and compared. As a result of this comparison, distinct conclusions concerning the two countries were reached. In both periods, China was observed to have followed an export-led economic paradigm. China's low costs, weak exchange rate policies, and transition from low to high technology have provided it with competitive advantage. These macroeconomic reforms support expectations that China will be in a stronger position than the United States in the future and will have the world's largest economy. Furthermore, China's cheap commodities marketing made the United States reliant on Chinese goods. Thus, the foreign trade deficit with China has steadily increased. To lessen reliance on Chinese products, the US has implemented tariffs and enforced sanctions. Despite this, the United States' international trade imbalance with China has not decreased significantly. Therefore, the comparison of the China-US economy is of great importance for researchers. As well as defining the lines of the export-led growth model with input-output analysis, this study is unique in that it is divided into two periods and studied with institutional factors. The relationship between exchange rate, productivity and wage growth was examined.
Comparison of China-US economies on the axis of competitiveness: Export-led growth model
Keywords: Ekonomi