AFLATOKSİN B1'İN TAVŞANLARDA BAZI KAN PARAMETRE DÜZEYLERİ VE DOKU ARGİNAZ AKTİVİTELERİ ÜZERİNE ETKİLERİ - TEMEL, İSMAİL (Fırat Üniveristesi, 1993)
Bu çalışmada, aflatosin B,' in tavşanlar üzerindeki etkileri araştırıldı. Bu maksatla, 30 tavşan sırasıyla A, B, C ve kontrol grupları olmak üzere 4 gruba ayrıldı. A, B, C gruplarına 3 ay süreyle oral olarak farklı dozlarda aflatoksin verildi. Diğer taraftan kontrol grubu yalnızca normal gıdalarla beslendi. Aflatoksin B-. uygulamasından önce ve sonra ALP, AST, ALT, TP, ALB, BUN ve Hb kan düzeyleri tesbit edildi. Eritrosit, karaciğer ve böbrek arginaz enzim aktiviteleri yalnızca aflatoksin B.. uygulamasından sonra ölçüldü. AST ve ALT nin başlangıç ve son düzeyleri arasındaki farklar istatistiksel olarak önemli bulundu. Fakat ALP, TP, ALB, BUN ve Hb düzeylerindeki farklar istatistiksel olarak önemsizdi. AST ve ALT değerlerindeki artışlar uygulanan aflatoksin B, dozları ile doğrudan ilişkili olarak bulundu. A, B ve C gruplarındaki eritrosit, karaciğer ve böbrek arginaz aktivite düzeyleri kontrol grubunun düzeyleri ile karşılaştırıldı. Bunlardan yalnızca karaciğer arginaz aktivite düzeyleri istatistiksel olarak önemli bulundu. Sonuçta aflatoksinlerin çok küçük dozlarının bile özellikle karaciğer üzerinde etkili olduğu ve hepatosellüler hasara neden olduğu kanısına vardık. Aynı zamanda AST ve ALT düzeylerindeki artışlar da karaciğer arginaz düzeyindeki artış ile paralellik arz etmekteydi.

In this study, the effect of aflatoxin Bj on rabbits had been investigated. For this purpose, 30 rabbits were separeted into 4 groups as A, B, C and control groups respectively. To the groups of A, B, C, aflatoxin had been given orally in differing dosages for 3 mounths. The control group on the other hand were feeded with normal nutrition. The blood levels of ALP, AST, ALT, TP, ALB, BUN and Hb were determined before and after the aplication of aflatoxin B^. The arginase enzyme activities of erytrocytes, liver and kidney were measured only after the aflatoxin Bj administration. The differences between the begining and the termination levels of AST and ALT were found to be statistically important, but the differences ALP, TP, ALB, BUN and Hb were statiscally unimportant The increases in AST and ALT values were found to be directly correlated with the aflatoxin B, dosages. The arginase activity levels of the erytrocytes, liver and kidney in the groups A, B and C were compared with that of the control group. Only the liver arginase level were found to be statistically important In the result, we concluded that even a minimum dosage of aflatoxin shows its effects particularly the liver and causes the hepetocellular damage. The increase AST and ALT levels were correlated with the increase in liver arginase activity.
Bu tezin, veri tabanı üzerinden yayınlanma izni bulunmamaktadır. Yayınlanma izni olmayan tezlerin basılı kopyalarına Üniversite kütüphaneniz aracılığıyla (TÜBESS üzerinden) erişebilirsiniz.
Keywords: Biyokimya; Biochemistry