BAŞKANLIK SİSTEMİ, UYGULAMALARI VE TÜRKİYE’DE UYGULANABİLİRLİĞİ - Yaman, Abdulsemet (Fırat University, 2014)
Günümüzde özellikle parlamenter sistemdeki koalisyonlara dayalı istikrarsızlıklara bir çözüm olarak sunulan başkanlık sistemi Türkiye’de de tartışılan bir konudur. İstikrar için başkanlık sistemini önerenlere karşılık sisteminin olumsuzlukları ve demokrasi dışı uygulamaları için çoğunlukla Latin Amerika ülkeleri örnek olarak gösterilmektedir. Başkanlık sisteminin sadece ABD’de gerçek anlamda başarılı bir şekilde yürütüldüğü ve bunun da kendine özgü sebepleri olduğu vurgulanmaktadır. Bu doğrultuda bu çalışmada başkanlık sisteminin özellikleri, avantaj ve dezavantajları ile hangi koşullarda uygulamaların başarılı olduğu gibi hususlar incelenmiş ve sistemin Türkiye’de uygulanabilirliği ayrıntılı olarak ele alınarak değerlendirilmiştir.