KARDİYO-PULMONER BYPASS EŞLİĞİNDE KORONER ARTER BYPASS GREFT CERRAHİSİNDE GHRELİN, OBESTATİN VE ISI ŞOK PROTEİNLERİ 70'İN DEĞİŞİMLERİNİN İNCELENMESİ - ÜSTÜNEL, LATİF (Fırat Üniveristesi, 2011)
Kardiyopulmoner bypass (KPB) dolaşımın vücut dışından sürdürüldüğü fizyolojik olmayan bir olaydır. Bu süreç, organizma için benzersiz bir stres faktörü olup, tüm organlar dolaşımlarında ortaya çıkan değişimler ve gelişen sistemik inflamatuar yanıt sonucu etkilenmektedirler. Ayrıca KPB sırasında uygulanan anestezi, oluşan cerrahi stres, hemodilüsyon ve hipotermi de metabolik değişimlere katkıda bulunmaktadır. KPB sırasında endokrin organlardan adrenal bezler, tiroit, pankreas ile hipofizin sekresyonları değişmektedir.Bu çalışmada kardiyopulmoner bypass eşliğinde koroner bypass operasyonu geçiren hastalarda yeni bulunan ve büyüme hormonu salgılatıcı olarak bilinen ?ghrelin? ve bu hormona zıt etki gösteren ?obestatin? ile ısı şok proteinlerinden stres durumlarında en çok indükleneni olan ıs şok proteini 70'in (heat shock protein 70-HSP 70) düzeylerini araştırmayı amaçladık. Ayrıca bu hormon ve protein düzeylerinin birbirleriyle olan ilişkileri de araştırmanın amaçları arasındadır.Çalışmamızda KPB eşliğinde koroner arter bypass greftleme (KABG) uygulanan gönüllü hastalarda serum ghrelin, obestatin ve HSP 70 düzeyleri toplamda 7 dönemde değerlendirildi. Bu dönemler; T1 anestezi indüksiyonu öncesi, T2 KPB öncesi, T3 kross klemp kaldırılmadan 5 dakikada önce, T4 kros klemp kaldırıldıktan 5 dakika sonra, T5 protamin infüzyonu sonrası, T6 postoperatif 24. saat ve T7 postoperatif 48. saat dönemlerinde bu biyokimyasal değerlendirmeler yapıldı ve istatistiksel olarak çalışıldı.Toplamda 25 gönüllü hasta çalışmamıza dahil edildi. Tümünde KPB eşliğinde KABG operasyonu uygulandı. Örneklerin tamamı santral venöz kateterden alınan venöz kanda çalışıldı.Sonuç olarak KPB ile KABG operasyonu uygulanan hastalarda, belirtilen zamanlarda ölçülen biyokimyasal verilere dayanarak serum ghrelin seviyelerinde kademeli olarak bir düşüş saptandı. Hasta ısısı 30 ºC olduğunda en düşük değerler tespit edildi. Sonra yeniden artarak eski değerlerine ulaştı. Postoperatif 24. ve 48. saatlerde bazal değerlerin üzerine çıktı. Kadınlarla erkekler karşılaştırıldığında postoperatif 48. saatte kadınların açil ghrelin değerlerinin anlamlı oranda yüksek olduğu tespit edildi (p<0,05). Serum obestatin seviyeleri de kademeli olarak düşerek hasta ısısı 30 derece olduğunda en düşük seviyelerde tespit edildi; daha sonra yeniden artarak postoperatif 48. saatte operasyon öncesine yakın değerler ölçüldü. Kadınlarla erkekler karşılaştırıldığında aralarında anlamlı bir fark saptanamadı. Serum HSP 70 değerlerinin KPB öncesi arttığı, kros klemp kaldırıldıktan 5 dakika sonrasında ise pik değerlere ulaşıldığı ve postoperatif 48. saate kadar da kademeli olarak düştüğü saptandı. Kadınlarla erkekler karşılaştırıldığında kros klemp alınmadan 5 dakika önce kadınlarda serum HSP 70 değerleri anlamlı ölçüde yüksek saptandı (p<0,05).Bu değişikliklerin nedeninin vücut ısısındaki değişimler ve KPB'a bağlı gelişen inflamatuar yanıt nedeniyle olduğunu düşünmekteyiz.Anahtar kelimeler: kardiyopulmoner bypass, koroner arter bypass cerrahisi, ghrelin, obestatin, ısı şok proteini 70

Cardiopulmonary bypass (CBP) is non-physiological event maintaining the circulation outside the body. This process is a unique stress factor for organism, all organs are affected from the changes and developing systemic inflammatory response in their circulations. Also the anesthesia applied during CBP, surgical stress, hypothermia, and hemodilution give contribution to the metabolic changes. The secretions of endocrine organs such as adrenal glands, throid, pancreas, and pituitary change during CBP.In this study, we aimed to investigate changes of ?ghrelin? newly discovered, and known as releasing growth hormone, ?obestatin? which acts against ghrelin and ?heat shock protein 70 (HSP-70)? which is the most induced heat shock protein during stress situations in patients underwent coronary artery bypass greft with cardio-pulmonary bypass. In addition, these changes related with each other are among the objectives of the study.In our study, levels of serum ghrelin, obestatin and HSP 70 assessed at total 7 stages in volunteers underwent CABG with CBP. These biochemical evaluations were made and statistically studied at these stages as T1: pre-anesthesia induction, T2: pre CBP, T3: 5 minutes before cross clamp was removed, T4: 5 minutes after cross clamp was removed, T6: postoperative 24th hours, T7: postoperative 48th hour.Total 25 volunteer patients were included in the study. All patients underwent CABG with CBP. Whole venous blood samples were taken from central venous catheter.As a result, it was showed that a gradual decrease in serum ghrelin levels related to biochemical data measured at stated times in patients underwent CABG with CBP. When the patient?s temperature was 30 degrees, the lowest values were detected. After that, the first values were reached with increment. They were reached over basal values at postoperative 24th and 48th hours. When women compared with men, women?s acyl ghrelin levels were detected significantly high at postoperative 48th hour (p<0,05). Serum ghrelin levels were gradually decreased and when patients?s temperature were 30 degree, these levels reached the lowest levels. After that temperature, these levels increased again and reached near the preoperative level at postoperative 48th hour. When women compared with men, there was no difference between them. Serum HSP 70 levels were detected increased before CBP. Peak values were detected at 5 minutes after removing cross clamp. A gradual decrease was detected untill 48th hour. Serum HSP 70 levels were detected significantly higher at 5 minutes before removing cross clamp in women when compared with men (p<0,05).We think that the cause of these changes is the changes in body temperature and developing antienflamatuar response related to CBP.Keywords: Cardiopulmonary bypass, coronary artery bypass greft surgery, ghrelin, obestatin, heat shock protein-70
The investigation of changes in ghrelin, obestatin and heat shock protein?70 in coronary artery bypass greft (CABG) surgery with cardio-pulmonary bypass (CPB)
Keywords: Göğüs Kalp ve Damar Cerrahisi